Vreti legume cu gust si cultivate sanatos? www.tomatina.ro este locul in care le gasiti!

Postat de Bucataras in Bucataras in oras pe 2 Aug 2014, 17:20

Articol pe placul a 19 bucatarasi
comenteaza

 Zumzetul albinelor ma arunca brusc in amintiri. Parca eram in ograda bunicului, linga solariile cu rosii, vinete si alte bunatati. Stia ca una dintre micile bucurii ale copilului era sa-si rupa singur rosia din vrej. Mi-o stergea grijuliu si ma lasa s-o maninc linistit. Eu muscam din ea ca din mar, in timp ce pasii lui, cu calcaiele crapate ca pamintul secetos care-l necajea uneori, il purtau spre cine stie ce treaba. Gustul copilariei, din curtea plina cu gaini si rate, cu mirosul acela de balegar, ingrasamintul natural cu care tataie isi pregatea culturile, nu-l vom uita niciodata si-l vom cauta probabil mai des in amintiri decit in realitatea de zi cu zi.

Zilele trecute, l-am redescoperit la doi pasi de Bucuresti. Un loc in care albinutele, disparute din Capitala noastra sufocata de gaze de esapament si praf, zumzaiau fericite parca intr-o continua joaca. "Am cautat ceva vreme un loc cu pamint odihnit, curat si pina la urma l-am gasit", incepe povestea Marian Radu. Sint 6 familii care s-au asociat si au pus bazele Cooperativei Agricole Gradina Bio pe un teren din Balotesti. "Fiecare dintre noi are nostalgia unei copilarii la tara, unde bunicul sau parintele i-a facut cunoscut gustul unei rosii adevarate, mangaiate doar de soare. Ne-au unit hotararea de a manca sanatos, principiile, valorile si dorinta de intoarcere catre frumos", spune Marian. Impreuna cu Gabriel, ne arata rodul muncii lor din acest an. Au peste un hectar de pamint bun cu culturi de rosii, castraveti, vinete, fasole si multe alte legume curate, ca la bunici. Gabi are 2 copii mici si este bucuros ca munceste in acest colt de rai si le poate da mincare sanatoasa. "Am pus singuri semintele la tot ce vedeti aici", spune aratindu-se vrejurile de rosii. Si a fost munca, nu gluma! Peste 35.000 de seminte puse cu pipeta!

Domnul Dr. Ing. Costel Vanatoru de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău le-a fost mereu aproape cu sfaturi, pentru ca niciunul dintre tineri nu are studii agricole. Dar cu ambitie si truda au reusit, iar acum au o mindrete de recolta, "fara sa bagam florile rosiilor in chimicale, fara sa le dam cu "praf de copt" si alte chestii de acelasi gen", dupa cum marturisesc cu mandrie!

"Avem si un site unde aratam lumii rezultatele muncii noastre: www.tomatina.ro. Doritorii isi pot alege legumele si pot face comanda online, iar noi le livram in cel mult 48 de ore!", spun gazdele noastre.

Si, exact ca-n copilarie, am rupt o rosie si am savurat-o cu putin busuioc smuls de sub zumzetul albinutelor. Caci tufele de busuioc si cimbru strajuiau solariile. Abia am asteptat sa ajung acasa sa fac o salata cu toate bunatatile de acolo. Si mi-a iesit delicioasa!

Iar din vinete am facut nebunia asta "a la Chef Cristian".

 Am taiat vinetele cubulete (recomand si decojirea lor), le-am tras rapid la tigaie, apoi le-am scurs putin pe un servetel si le-am pus intr-un vas de lut. Peste am adaugat usturoi tocat, un praf de sare, le-am amestecat si in final am adaugat 2-3 linguri de iaurt grecesc! N-a durat 15 minute, dar a iesit o bunatate!!!! ... Pentru cei care prefera putin picant, prajiti in acelasi timp cu vinetele si rondele de ardei iute!

Accesati aici siteul www.tomatina.ro daca doriti mai multe amanunte:

Comentarii (13)

03.08.2014, 12:38

@MotanLaOale - cu tot respectul, am vazut si eu site-ul lor, 2kg de rosii sunt 16 lei, nu 50! Nu e mult daca ele sunt asa cum sustin! Le voi testa si eu daca bucataras gireaza !

04.08.2014, 11:01

Pe cei de la Tomatina ii cunosc foarte bine. Am gustat din produsele lor si cel mai mult mi-a placut selectia de rosii cherry. Pe langa rosii, am primit si cateva buchetele de busuioc, tipuri variate, ce n-am vazut pana acum pe la noi. Personal, le urez succes, stiu ca s-au implicat foarte mult !

10.08.2014, 11:43

Eu n-am nici la tara, nici vreo persoana de incredere de la care sa cupar, asa ca tot de pe piata luam...Pan acum le-am nimerit ok...

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta gustoasa de pasca fara aluat, cu fistic si fulgi de ciocolata

ieri la 12:38

Prajitura cu banane si mere - Un desert rapid si aromat

de oanapl 7

pe 14.04 la 21:13

Reteta de desert rapid cu mandarine si ciocolata

pe 14.04 la 14:24

Reteta de bruschete savuroase cu carnea ramasa

pe 14.04 la 11:37

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!