Desert prajitura cu crema de ciocolata alba

de adriana65 in Prajituri, 5 Noi 2009 | 95390 vizualizari

 

Pentru realizarea acestei prajituri trebuie sa-i multumesc lui Teo, de la care m-am inspirat in realizarea blatului, iar pentru crema ganache nu stiu cui sa-i multumesc, aceasta reteta avand-o copiata intr-un carnetel de pe vremea cand eram doar o simpla vizitatoare a blogurilor culinare.

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 6 oua
  • 200 g de zahar
  • 40 ml apa
  • 40 ml de ulei
  • 3 linguri de cacao
  • 200 g de faina
  • un plic praf de copt
  • Crema ganache:
  • 400 g ciocolata alba
  • 400 ml frisca
  • 5 g gelatina
  • un plic glazura Dr. Oetker
  • Sirop:
  • 250 gr zahar
  • 500 ml apa
  • 1 plic cappuccino
  • 1 lingurita esenta de rom
Portii: 10
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu crema de ciocolata alba:

Blat: se separa albusurile de galbenusuri; galbenusurile se freaca cu ulei pana devin ca o maioneza subtire, albusurile se bat spuma tare cu zaharul, iar spre sfarsit se adauga apa. Se pune pasta de galbenusuri peste albusuri, amesecand usor.
La sfarsit se adauga in ploaie faina amestecata cu cacao si praf de copt.
Se toarna compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt care se da la cuptor pentru aproximativ 30 minute. Se face testul cu scobitoarea, apoi se lasa blatul sa se raceasca.
Crema: frisca lichida se pune intr-o cratita pe baie de aburi si cand este foarte fierbinte se adauga ciocolata rupta bucatele; se amesteca pana se topeste ciocolata si se omogenizeaza.
Se pune cratita direct pe foc mediu si se lasa sa fiarba aproximativ 4 - 5 minute, amestecand continuu, apoi se da deoparte sa se racoreasca; se adauga gelatina hidratata in putina apa, apoi pusa pe foc mic pana se topesc granulele. Gelatina nu se fierbe!
Crema astfel preparata se lasa de seara pana dimineata la frigider sau cell putin 4-5 ore. A doua zi se bate bine cu mixerul pana ce devine o crema spumoasa si se ingroasa.
Sirop: intr-o craticioara se topeste 250 g zahar impreuna cu 2 linguri de apa. Cand este caramelizat se stinge cu aproximativ 500 ml apa. Cand apa a inceput sa fiarba se adauga capuccino si romul. Se ia siropul de pe foc si se lasa la racit.
Asamblare: blatul de prajitura se taie in doua si se insiropeaza bine cu sirop de zahar ars. Se umple cu crema ganache, repartizata uniform pe toata suprafata, apoi se asaza al doilea blat bine insiropat.
Prajitura am imbracat-o in  glazura rece de la Dr. Oetker, preparata dupa instructiunile de pe plic.
Se lasa prajitura la fridider cateva ore inainte de a o taia.
Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu crema de ciocolata alba" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (12)

elena1988 1

02.02.2011, 17:16

OanaBd 1

07.05.2014, 13:58

la cate grade se la cuptor ? iar cuptorul este preincalzit ?

adriana65 1

03.06.2014, 18:11

Cuptorul se preancalzeste . Se coace la 190 de grade c.

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura amandina