Afinata de casa

de vasimur in Bauturi, 26 Aug 2019 | 20535 vizualizari

 

Afinele sunt fructe de pădure sau de cultură, de culoare albastră, foarte bogate în antioxidanți și vitamina C. Atât frunzele cât și fructele au proprietăți astringente datorită taninului pe care-l conțin. Au acțiune antibacteriană, modificând favorabil flora patogenă intestinală, și antidiareică. Se recomandă în diabet (scade nivelul zahărului din sânge), gută, enterocolită (colită de fermentație sau de putrefacție), parazitoze intestinale, infecții urinare, uremie, ca antiseptic minor (este bacteriostatic) și diuretic precum și în reumatism, afecțiunile dermatologice, tulburările circulatorii periferice, uretrite, somatite, eczeme, ulcerații cronice sângerânde. Frunzele intră în compoziția ceaiului dietetic.
Afinele se consumă atât în stare proaspătă cât și congelate. Se folosesc la prepararea afinatei, o băutură alcoolică foarte apreciată, precum și la prepararea unor dulciuri. Dar mare atenție, afinata trebuie consumată cu moderație ca să nu ne îmbătăm. Ca și vișinata, afinata de casă este un lichior și nu trebuie să fie mai tare de 30-40 de grade, maxim. Este extrem de important să se folosească alcool dublu rafinat, deoarece acesta va menține mai bine afinata.  Se lasă la macerat cam 2-3 săptămâni, în cămară la răcoare și întuneric, după care se mai poate adăuga țuică, pălincă sau vodcă fără arome, după buget și preferință. Se păstrează foarte bine în cămară, la întuneric. Fructele rezultate în urma preparării afinatei pot fi consumate așa sau pot fi folosite la prepararea unor prăjituri. 
Din ingredientele de mai jos au rezultat 4,5 l de afinată, pe care am pus-o la cămară, în 9 sticle (de 500 și 700 ml).

 

INGREDIENTE

  • 3 kg afine
  • 1,5-2 kg zahăr
  • 2,5 l de alcool dublu rafinat de minim 60 grade
  • zeama de la o lămâie (opțional)
Portii: 9
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Afinata de casa:

Pasul 1. Afinele se curăţă de frunzuliţe şi impurități, se pun într-o strecurătoare și se spală ușor sub jet de apă rece.

Pasul 2. După ce s-au scurs, se pun într-o damigeană de sticlă (sau borcan mai mare), un rând de afine, un rând de zahăr și tot așa până ce se termină ingredientele. Ultimul strat trebuie să fie neapărat de zahăr. Odată cu fructele puneți și zeama de la o lămâie, dacă doriți. Se acoperă damigeana (borcanul) cu un tifon sau dop dar să nu fie închis etanș şi se lasă la macerat, într-un loc bine luminat şi călduros, timp de cca 8-10 zile (dacă este mai răcoare, poate să dureze și 2-3 săptămâni!), până ce se topește tot zahărul. În tot acest timp, agităm damigeana, de 2-3 ori pe zi, pentru ca fructele să se amestece cu zahărul, formându-se un sirop.

Pasul 3. Când s-a topit zahărul se adăugă 2 l de alcool dublu rafinat de minim 60 grade, peste afine și sirop. Dacă se adaugă alcoolul peste fructe, afinata va fi mai putin alcoolizată, pentru că fructele vor absorbi o parte din alcool, dar va avea o aromă mai specială.

Observație 1: Fiild foarte cald, zaharul s-a topit după numai 5 zile așa că am putut să adaug alcoolul mult mai devreme!

Observație 2: Dacă doriți, puteți să scurgeți doar siropul și să-l amestecați direct cu cantitatea dorită de alcool dublu rafinat, țuică, pălincă sau vodka. Puneți afinata direct în sticle și lăsați-o la macerat, în cămară, timp de aproximativ 30 zile!

Pasul 4. Se lasă la macerat, cam 30 de zile, într-un loc întunecat şi mai răcoros, agitând damigeana, la 2-3 zile.

Pasul 5. După cca 30 de zile, se trage siropul într-o damigeană de 5 l, fără a agita prea tare conţinutul și se completează cu încă 0,5 l de alcool dublu rafinat de minim 60 grade, pentru ca să iasă afinata la tăria dorită! Dacă aveți, puteți folosi țuică sau pălincă și afinata va fi mult mai bună! Turnăm afinata în sticle și le punem în cămară, la răcoare.

Afinele rămase pot fi folosite la prepararea prăjiturilor, sau mâncate pur şi simplu.

Hai noroc!

TIPS-URI

1

Pentru mai multă savoare și rafinament, serviți afinata în pahare (glasate) cu buza bolului acoperit cu zahăr tos, ornate cu o felie de lămâie sau cu alte fructe și cu o cireașă, zmeură... în înterior!

2

Afinata se va servi rece și va avea un gust mult mai fin.

3

Afinata se servește ca atare, sau se pot prepara din ea diverse cocktailuri.

4

Afinata se poate folosi la diverse dulciuri și ca aromă sau pentru însiropat prăjituri.

5

Afinele rămase de la prepararea afinatei, pot fi folosite la prepararea prăjiturilor sau mâncate pur şi simplu.

6

Dacă se adaugă alcoolul peste fructe, afinata va fi mai putin alcoolizată, pentru că fructele vor absorbi o parte din alcool, dar va avea o aroma deosebită.

7

Dacă doriți, puteți să scurgeți doar siropul și să-l amestecați direct cu cantitatea dorită de alcool dublu rafinat, țuică, pălincă sau vodka. Puneți afinata direct în sticle și lăsați-o la macerat, în cămară.

8

Pentru un plus de savoare, adăugați odată cu fructele, zeama de la o lămâie și afinata va păstra culoarea vie a fructelor.

9

Afinata de casă este un lichior și nu trebuie să fie mai tare de 30-40 de grade.

10

Folosiți alcool dublu rafinat, deoarece acesta va menține mai bine afinata.

Daca ti-a placut reteta noastra "Afinata de casa" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (12)

dantes 1

01.09.2019, 09:23

Buna!

mihaelar63 1

08.10.2019, 14:36

O indoim cu vodca ca-i prea dulce

vasimur 1

08.10.2019, 15:54

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Afinata de casa