Alba ca zapada

de ionix in Prajituri, 5 Ian 2010 | 13061 vizualizari

 

asta e prajitura REVELION... :D

 

INGREDIENTE

Crema:
  • 1l  lapte
  • 15 linguri cu zahar
  • 12 linguri cu faina
  • 200 g unt
  • 4 plicuri zahar vanilat
  • 2 lamai
Foile:
  • 6 oua 
  • 6 linguri cu zahar
  • 9 linguri cu ulei
  • 9 linguri cu lapte
  • 1 pliculet amoniac alimentar (circa o lingurita si jumatate)
  • sare
  • circa 600 g faina
  • coaja de la o lamaie
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Alba ca zapada:

 

Prepararea cremei:

Se incepe cu crema pentru ca trebuie sa fie rece.

800 ml lapte, din litrul pe care-l avem, se fierbe cu zaharul.

Separat, pana fierbe laptele, se amesteca faina cu restul de lapte rece. Se amesteca bine fara sa faca cocoloase.

Dupa ce a fiert laptele cu zahar se adauga, treptat, laptele amestecat cu faina. 

Se amesteca intruna, la foc mic, pana cand se ingroasa crema.

Dupa ce s-a ingrosat se la la racit.

Dupa ce s-a racit se pune peste untul taiat feliute si se mixeaza bine.

Dupa ce ai incorporat unul in crema se adauga zaharul vanilat, coaja de la lamai si zeama de la lamai. 

Lamaie pui in functie de gust.  Ale mele n-au fost prea acre si am pus doua lamai.

Se da la racit si intre timp facem foile.

 

 

Prepararea foilor:

Ouale se bat foarte bine cu zahar,  cat sa-si dubleze volumul.

Se adauga uleiul si laptele, treptat,  mixand bine. 

Se adauga si amoniacul stins cu zeama de lamaie.

Faina se pune treptat, amestecand de jos in sus.

E posibil sa intre mai multa faina.

 Se pune faina pana cand coca nu mai este vascoasa si poate fi usor de modelat.

Aluatul se imparte in 4.

Se ia fiecare bucata, se intinde si se aseaza pe fundul unei tavi , unsa in prealabil cu ulei.

Se inteapa cu furculita din loc in loc, asta pentru a nu se umfla.

Se da la cuptor la foc mic, cuptorul trebuie incins dinainte.

Se lasa 10-15 minute, atentie se fac foarte repede.

Se scot pe un prosop de bumbac.

 

Asamblare:

Se asambleaza in aceeasi tava pe care-ai copt foile.

Crema se imparte in 3 parti egale si se unge cu ea 3 dintre foi. Pe ultima foaie pudrezi 2 pliculete de zahar vanilat.

Se baga in prosop, se pune un fund peste si o greutate. In urma presarii se inmoaie mai bine si se leaga bine.

Se lasa la rece cel putin 24 de ore.

Inainte de a se taia se pudreaza cu zahar pudra.

 

Pofta buna!

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Alba ca zapada" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (8)

Teo 1

05.01.2010, 22:00

cred ca, ar fi mancat si Alba ca Zapada o asa prajitura .....dar din pacate ea a primit marul.

ionix 1

06.01.2010, 09:52

mersic Teo.. e prajiturica mea favorita pt ca e foarte racoritoare...

elena1988 1

07.03.2011, 17:49

COMENTEAZA

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
citeste mai mult
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Alba ca Zapada