Aperitiv placinta cu cartofi si branzeturi

de RODIMUR in Aperitive / Garnituri, 18 Sep 2018 | 2833 vizualizari

 

”Provocarea GastroArt”
Pentru această nouă etapă a concursului am pregătit o plăcintă foarte gustoasă, din aluat fraged și cartofi cu brânzeturi. Rețeta (franceză) inițială de la care am plecat  era cu brânză de vaci, bine scursă, dar eu am preferat să adaug la umplutură cașcaval (care la încălzire se topește și leagă ingredientele) și telemea, care nuanțează gustul și nu mai este nevoie de sare. Alegerea mea în privința umpluturii s-a dovedit perfectă, iar plăcinta a fost foarte gustoasă.
Plăcinta poate fi servită și rece, ca gustare, dar fierbinte, mirosind amețitor, este excelentă, ca atare, sau ca fel principal, cu o salată proaspătă alături.
Din ingredientele de mai jos am făcut o plăcintă într-o tavă cu diametrul de 20 cm.

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 350 grame de făină albă
  • 150 grame de unt
  • 2 ouă
  • 1 linguriță rasă de sare fină
  • Pentru umplutură:
  • 4 cartofi mari
  • 100 grame de cașcaval
  • 100 grame de telemea
  • 1 ou (pentru uns)
  • unt pentru uns tava de copt
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Aperitiv placinta cu cartofi si branzeturi:

Mai întâi se face aluatul fraged, din: făină, unt, sare și ouă. Se frământă până ce se încorporează uniform toate ingredientele, iar aluatul este elastic și nelipicios. Se împarte aluatul în două părți egale, se modelează sub formă de bile care se pun în folii alimentare și se aplatizează, pentru a se întări mai repede și pentru a fi mai ușor de întins. Se dă aluatul la frigider pentru cel puțin 30 de minute.

Între timp se pregătește umplutura. Se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert, cu apă rece și sare. Când sunt fierți, se strecoară de apă și se pasează foare fin, ca pentru pireu.

Se răzuie cașcavalul și separat telemeaua, pe răzătoarea mică. Se adaugă cașcavalul răzuit în cartofii pasați, fiebinți încă și apoi telemeaua răzuită. Se amestecă bine pentru uniformizare.

Când aluatul fraged s-a întărit, se scoate din frigider și pe planșeta înfăinată se întinde prima foaie, care se pune în tava de copt, unsă cu unt în prealabil. Înainte de a pune  umplutura, se înțeapă foaia cu o furculiță.

Se pune umplutura în tavă, se nivelează și se acoperă cu cea de-a doua foaie de aluat. Cu un cuțit ascuțit se modelează foaia de deasupra plăcintei și se unge cu un ou bătut.

Se dă plăcinta la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, pănă ce se rumenește frumos. 

Se servește fierbinte, cu salată, ca fel principal, sau ca gustare. Este foarte bună și rece, tot ca gustare.

TIPS-URI

1

Aluatul fraged se prepară cu unt rece, cât mai repede, ca să nu se înmoaie și se dă la frigider pentru cel puțin 30 de minute. Poate fi făcut și cu o zi înainte.

2

Înainte de a pune aluatul, înțepați cu furculița foaia de la baza plăcintei.

3

Puneți cașcavalul răzuit peste cartofii fierbinți, proapăt pasați (ca să se topească și să lege umplutura) și apoi adăugați telemeaua răzuită. Amestecați pentru uniformizare.

4

Coaceți plăcinta la foc mediu, în cuptorul preîncălzit, până ce se rumenește frumos.

5

Dacă aveți un cuptor care nu coace uniform, rotiți plăcinta, în timpul coacerii.

Daca ti-a placut reteta noastra "Aperitiv placinta cu cartofi si branzeturi" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (29)

RODIMUR 1

21.09.2018, 11:08

Da, Mirela! A fost ceva deosebit...! Mulțumesc frumos!

cristinutanicolita 1

05.10.2018, 15:06

Buna,!

RODIMUR 1

05.10.2018, 15:59

Da, e tare bună... Mulțumesc frumos, Cristinuța!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de ciorba de loboda cu stevie

pe 17.03 la 09:15

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1812 puncte

vasimur

1374 puncte

Ksenya

1145 puncte

RODIMUR

1117 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Taci si-nghite