Aperitiv Shakshouka (Ochiuri in sos condimentat de rosii)

de RODIMUR in Aperitive / Garnituri, 4 Feb 2019 | 3585 vizualizari

 

Shakshouka este o specialitate nord-africană, care a ajuns mâncare națională și în Israel, adusă din țări precum: Tunisia, Algeria și Egipt. Este un preparat foarte popular, constând din ochiuri în sos condimentat de roșii, care se pregătește în mod special pentru un mic dejun tradițional. Această rețetă a fost adusă în Israel odinioară, de evreii magrebieni, sau tunisieni.
În Turcia, există varianta ”Șakșuka”, un preparat în care totuși nu există ouă, ci: vinete, dovlecei, cartofi și iaurt. Și în Spania există o mâncare similară, numită ”Pisto”, preparată ca tocana franțuzească ”Ratatouille” și care se servește cu ouă ochiuri. În Algeria mai există o variantă, numită ”Chakhchoukha”, preparat care nu conține ouă și care se servește cu: gris, vinete, dovlecei și carne de miel.
 

 

INGREDIENTE

  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras
  • 2 roșii
  • 1 lingură de pastă de tomate
  • 2 căței de usturoi
  • 2-3 linguri de ulei de măsline
  • 2 lingurițe de zahăr brun
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1/2 linguriță de chilly
  • 1 linguriță de semințe de chimen
  • piper
  • rondele de ardei iute
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 4 ouă
Portii: 2
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Aperitiv Shakshouka (Ochiuri in sos condimentat de rosii):

Se curăță ceapa, se taie mărunt și se călește ușor în ulei de măsline.

Se adaugă în tigaie ardeiul gras, spălat, curățat și feliat subțire (julienne). Se acoperă tigaia cu un capac și se lasă legumele la foc mic, ca să se înmoaie.

Se spală roșiile și se taie cubulețe.

După 2-3 minute, se adaugă: roșiile tăiate cubulețe, pasta de tomate, usturoiul pisat, sau mărunțit, și toate condimentele (sare, piper, semințe de chimen, chilly, zahăr brun și ardei iute). Se fierb legumele la foc mic, până ce scade lichidul lăsat de roșii.

Când lichidul a scăzut, în sosul de roșii din tigaie se fac cu spatula spații pentru ouăle ochiuri. Se sparg ouăle în aceste spații, se acoperă tigaia cu un capac și se lasă la foc mic, până ce se încheagă albușurile. 

Se presară pătrunjel tocat și se servește cu rondele de ardei iute (ca decor) și cu pâine albă, sau pită. Se poate servi și la masa de seară.

TIPS-URI

1

Nu prăjiți tare legumele, ci înmuiați-le puțin, acoperite cu un capac.

2

Dacă puneți chilly în compoziție, ardeiul iute poate fi lăsat doar pentru servit, ca decor.

3

Dacă doriți ca gălbenușurile să fie moi, atunci verificați din când în când starea ouălor, ridicând capacul de pe tigaie. În momentul în care albușurile s-au închegat, este bine să luați tigaia de pe foc, chiar dacă veți mai lăsa capacul 1 minut deasupra.

4

Mâncarea se servește caldă.

Daca ti-a placut reteta noastra "Aperitiv Shakshouka (Ochiuri in sos condimentat de rosii)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Aparat de vidat VS3190X-01

- 400 lei
1099.99 lei
699.99 lei

Sandwich-Maker Panini

- 17 %
239.99 lei
199.99 lei

COMENTARII (19)

RODIMUR 1

05.02.2019, 17:04

Mă bucur că vă plac, Simona...Sunt bune și altfel decât cele cunoscute la noi...!

dantes 1

06.02.2019, 14:01

Interesant!

RODIMUR 1

06.02.2019, 14:12

Daaa, alte gusturi, alte meleaguri... ! Dar bun și sățios! Mulțumesc frumos, Dantes!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cheesecake cu fructul pasiunii

ieri la 18:49

Gogosi pufoase, reteta mamei

de laura_n 7

ieri la 17:06

Tort sarat cu mazare si crema de branza, un aperitiv festiv si gustos

de Rocsi 9

pe 17.04 la 21:00

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Placinta cu costita afumata si legume