Balmos

de adriana65 in Aperitive / Garnituri, 8 Mai 2009 | 24607 vizualizari

 

Balmosul este o reteta tipic romaneasca. Cel putin, nu am auzit ca in alte parti sa se gateasca asa ceva, poate or fi, cine stie. Balmosul autentic se pregateste pe foc de lemne. Are un gust unic. Ingredientul principal care se foloseste este jintuiala. Jintuiala este zerul rezultat dupa separarea casului din laptele de oaie. Este deosebit de gras, gros, cu multe ramasite de cas prin el. Asta in cazul in care il cumparati de la cineva de incredere, de la cunostinte sau direct de la vreo stana. La piata sigur nu o sa-l gasiti in aceasta forma, fiind mai mult un zer slab si acru.

 

INGREDIENTE

  • 2 l jintuiala
  • 2 linguri cu sare
  • 600 g faina de malai
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Balmos:

Mai intai faceti  focul in cuptorul din gradina. Dupa ce s-a facut jaraticul, adaugati pe rand, cate un lemn pentru a-l intretine.  Intr-o oala se pune jintuiala la fiert impreuna cu sarea. Cand incepe sa se ridice o spuma deasupra se pune faina de malai toata odata. Nu se amesteca.
Se lasa sa fiarba foarte incet; se adauga numai cate un lemn pe foc, pentru a fierbe mocnit mancarea. Se fierbe astfel cam 45 minute. Dupa trecerea timpului se amesteca in oala energic pentru a elimina toate cocoloasele.
Dupa ce s-a ingrosat putin se lasa la fiert, amestecand din cand in cand pentru a nu se lega de oala. Se fierbe astfel circa 20 - 25 minute.Spre sfarsit mamaliguta va capata un aspect unsuros. Acesta este un semn ca am cumparat o jintuiala de buna calitate. Balmosul se serveste fierbinte, simplu sau cu supa de salata verde.
Daca ti-a placut reteta noastra "Balmos" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (11)

Bucataras 1

10.05.2009, 00:41

, miine seara dam petrecere online la premiile bucataras.ro. n-ai sa regreti daca vii pe site alaturi de noi duminica seara

adriana65 1

10.05.2009, 09:42

buna, am sa fac tot posibilul sa fiu alaturi de voi. Sper ca diseara sa nu ajung acasa la fel de tarziu ca sambata. Dar nu conteaza, la orice ora vin o sa va dau de stire.

Rodie 1

09.10.2010, 15:47

multumesc adriana foarte gustos si pregatita sa incerc

COMENTEAZA

TOP
utilizatori

Rocsi

317 puncte

mihaelar63

275 puncte

Lau

Lau 9

272 puncte

Sidy

226 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Clatite cu branza telemea si malai