Budinca de gris cu lapte si cirese

de Bucataria Stefaniei in Prajituri, 12 Mai 2014 | 10249 vizualizari

 

Este acea reteta pe care o facea budinca, nu, nu este grisul cu lapte care la fel il mancam cu cirese mari si coapte, asta este alta poveste. Multi nu stiu de budinca de gris coapta si insiropata cu lapte, dar totusi este o reteta foarte veche si gustoasa.

 

INGREDIENTE

  • 250-300g cirese fara samburi (sau din compot)
  • 250g gris
  • 200g zahar
  • 800ml lapte
  • coaja rasa de lamaie
  • 5 oua
  • 2 lingurite esenta de vanilie
Portii: 8
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Budinca de gris cu lapte si cirese:

   Intr-un bol am amestecat galbenusurile cu 100g de zahar pana cand acesta s-a dizolvat. Am adaugat grisul in ploaie si am amestecat bine. 

   Intr-un bol am mixat bine albusurile pana cand au devenit o spuma foarte fina si tare, dupa care le-am incorporat foarte usor in compozitia de gris cu ajutorul unui tel. Nu trebuie amestecat foarte repede deoarece albusurile isi vor pierde din volum si nu va mai creste budinca.

   Eu am folosit un vas de yena dar este bun orice vas rezistent la cuptor. Deci am uns vasul de yena cu putin ulei in care am adaugat compozitia de gris, am nivelat usor si am adaugat ciresele pe care le-am bagat usor in compozitie. Am folosit cirese din compot foarte mari si carnoase. Am bagat vasul in cuptor, preincalzit in prealabil la 180 grade si am tinut budinca pentru fix 15 minute pana cand dupa cum se poate vedea si in poza, aceasta a capatat o crusta aurie.

   In acest timp cat budinca a stat la copt, am incalzit laptele impreuna cu 100g zahar, coaja rasa de la lamaie si esenta de vanilie. Cand laptele a dat in clocot l-am turnat imediat peste budinca scoasa din cuptor. Ar fi bine sa va sincronizati pentru a le termina pe amandoua in acelasi timp.

   Am lasat budinca sa absoarba tot laptele si sa se raceasca usor la temperatura camerei, dupa care am bagat-o la rece pana a doua zi. Dupa cum se vede, am servit aceasta bunatate cu dulceata de cirese dar binenteles ca merge si cu frisca sau inghetata

   Spor la dulciurit si sa aveti pofta ca tare buna mai este!

Daca ti-a placut reteta noastra "Budinca de gris cu lapte si cirese" nu uita sa-i faci un review.
 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Prajitura greceasca galatopita