Bun cha

de radu_popovici in Porc, 20 Ian 2011 | 4514 vizualizari

 

Este unul dintre cele mai simple si mai populare feluri de mancare vietnameze, impreuna cu pho bo fiind mandria bucatariei din Hanoi. Se serveste alaturi de sos nuoc cham, cel mai popular sos din Vietnam, care se foloseste practic alaturi de orice fel de mancare. Se prepara adesea de catre negustorii stradali, mai ales la timpul pranzului.

 

INGREDIENTE

  • 4 linguri de zahar brun (sau zahar alb)
  • 250 ml apa, plus 2 linguri
  • 600 g carne tocata de porc
  • 6 linguri de sos de peste
  • sucul de la 4 limete (lamai verzi)
  • coaja rasa de la 1 limeta (lamaie verde)
  • 1 ceapa, tocata marunt
  • 6 catei de usturoi, tocati marunt
  • 3 ardei iuti rosii de dimensiune medie
  • 1 1/2 lingurita de piper negru, macinat
  • 1 lingurita de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui), pentru uns
  • cateva foi de salata verde, pentru servit
  • 200 g vermicelli de orez, preparati conform indicatiilor de pe ambalaj
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Bun cha:

Se prepara sosul nuoc cham. Se piseaza intr-o piua, cu un pisalog greu, 4 catei de usturoi cu ardeii iuti si cu putina sare pana se obtine o pasta. Se adauga apoi 250 ml apa, 4 linguri de sos de peste, 2 linguri de zahar brun si sucul de limeta si se amesteca pana ce se dizolva zaharul. Se adauga coaja rasa de limeta. Sosul obtinut se pune deoparte.


Se prepara un sos caramel combinand intr-o craticioara 1 lingura de zahar brun ramase cu 1 lingura de apa. Se scutura si se inclina craticioara pe flacara mica, pana se dizolva zaharul; nu se amesteca. Se da rapid in clocot si se continua fierberea pana ce lichidul capata o culoare brun-aurie, circa 4-5 minute. Se ia de pe foc si se adauga restul de 1 lingura de apa pentru a stopa caramelizarea. Se pune sosul deoparte, sa se raceasca.


Se amesteca intr-un castron carnea tocata cu sosul caramel (daca sosul s-a solidificat, se adauga putin sos de peste si se readuce pe foc 1-2 minute, pana se topeste). Se adauga ceapa tocata, restul de sos de peste, piperul negru, lingura de zahar brun ramasa si restul de usturoi. Se amesteca bine, se acopera cu film alimentar si se lasa la marinat in frigider, peste noapte.


Se incinge grill-ul cuptorului, se captuseste cu folie metalica o tava de copt si se unge cu putin ulei. Se scoate carnea din frigider si se stoarce, pentru a scapa de excesul de lichid. Se modeleaza chiftele rotunde, cu diametrul de circa 5 cm si groase de 1,5 cm. Ca sa se evite lipirea carnii, se ung mainile cu ulei.


Se asaza in tava pregatita, iar aceasta se pune sub grill, pe un raft asezat la circa 10 cm distanta de sursa de caldura. Se gatesc 20-30 minute, intorcandu-le o singura data, pana ce sunt facute si rumenite pe ambele parti, dupa preferinta.


Se servesc pe farfurii individuale, alaturi de castronele cu sos nuoc cham. Se pun chiftelele in sos si se lasa la marinat 2 minute. Se scot apoi, se infasoara intr-o foaie de salata, impreuna cu taitei, si se mananca folosind mainile.


 

TIPS-URI

1

Ulei de arahide, taitei subtiri de orez, sos de peste, limete si zahar brun se gasesc aproape in toate supermarketurile mari.

2

La nevoie, sosul de peste poate fi inlocuit cu sos de soia. 

Daca ti-a placut reteta noastra "Bun cha" nu uita sa-i faci un review.
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (28)

radu_popovici 1

21.01.2011, 08:21

@kamy; Cred ca este interesant sa incerci lucruri noi. macar daca nu-ti ies poti da vina pe ingredientele noi, pe modul nou de a gati... dar cel mai bine inveti experimentand. Asa ca eu tot iti urez spor la gatit!

kamy 1

21.01.2011, 12:33

multumesc...

elena1988 1

08.02.2011, 14:12

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Lau

Lau 9

13340 puncte

oanapl

9380 puncte

Rocsi

5980 puncte

vasimur

4160 puncte

mirela0911

4100 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Desert guguluf cu mere
  • 12

    D

  • 13

    L

  • 14

    MA

  • 15

    MI

  • 16

    J

  • 17

    V

  • 18

    S

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Parjoale