Caltabosi /cartabosi de casa

de mihaelar63 in Mezel de casa, 21 Feb 2017 | 487 vizualizari

 

 Daca se taie porcul, obligatoriu se prepara si caltabosi de casa. Se prepara din organe, carne, orez si ceapa. In rest, ceva condimente si gata. Secretul lor este proportia dintre maruntaiele mai seci si carnea mai grasa. Sincer, eu nu am prea auzit de caltabosi, ci doar de cartabosi si calbaji -dupa cum se spune pe aici in zona Ardealului.

 

INGREDIENTE

  • 2,5 kg maruntaie proaspete de porc - [ficat, rinichi, inima, splina, plamani ]
  • 500 gr carne de porc grasa [fleica]
  • 1 lingura piper boabe
  • 3 foi dafin
  • 6 catei usturoi
  • 200 gr grasime de porc
  • 300 gr orez
  • 6 cepe mari
  • 1 lingura piper macinat
  • 1 lingura nucsoara pudra
  • 1 lingura cimbru uscat
  • 1 1 lingura maghiran uscat
  • 2-3 linguri sare
  • mate de oaie sarate [ sunt mai subtiri ]
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Caltabosi /cartabosi de casa:


  1. Pentru inceput, se curata bine maruntaiele de porc de zgarciuri.

  2. Se indeparteaza cu grija fierea [bila ] de pe ficat.

  3. Rinichii se despica in doua, se curata bine si se spala din mai multe ape.

  4. Eu am lasat timp de 30 minute organele in apa rece, ca sa mai traga sangele din ele. Am schimbat de 2-3 ori apa.

  5. Se pun matele in apa rece, la desarat.

  6. Se scurge apa de pe organe si se pun la fiert intr-o oala mare de 30 l. Tot acum, se pune la fiert si carnea grasa.

  7. Curatati ceapa si usturoiul.

  8. Se da aroma cu usturoi, foi de dafin si boabe de piper.

  9. Eu nu am sarat pentru a evita intarirea ficatului.

  10. Dupa 20 minute, se inteapa ficatul si, daca nu iese sange din el, se scoate [ el fierbe cel mai repede ]. Se poate rupe un coltisor si se incearca daca este fiert.

  11. Restul maruntaielor se mai lasa la fiert pana sunt patrunse.

  12. Cand acestea sunt fierte, se scot din oala si se duc sa se raceasca afara, intr-un loc sigur [ sa nu ajunga vre-un animalut pofticios la ele :D ]

  13. Se pastreaza apa in care au fiert organele.

  14. Intr-o cratita teflonata, se pune grasimea de porc taiata la topit. In cateva minute, veti dispune de untura proaspata de porc. Se scot jumarile rezultate.

  15. In grasimea incinsa, se pune la prajit 3 cepe tocate marunt. Imediat, cand ceapa devine sticloasa, se pune la rumenit orezul.

  16. Se pune peste orez zeama in care au fiert maruntaiele. Sarati.

  17. Fierbeti orezul sub capac, la foc mic, nu foarte mult, sa aiba consistenta tare. El va mai fi fiert inca putin cu cartabosul intreg. Cand este gata, se rasfira cu o furculita ca boabele sa nu se lipeasca unul de altul.

  18. Maruntaiele fierte, carnea si celelalte trei cepe se taie bucati, cat sa poata fi introduse in masina de tocat. Se toaca toate.

  19. Intr-un vas incapator, se omogenizeaza compozitia obtinuta. Se sareaza si se adauga mirodeniile: piper, nucsoara, cimbru si maghiran.

  20. Amestecati bine compozitia folosind putina zeama in care au fiert.

  21. Amestecul trebuie sa aiba consistenta catifelata/cremoasa, dar nu moale.

  22. Ajustati si sarati/piperati daca mai este nevoie.

  23. Adaugati orezul si amestecati.

  24. Se ataseaza la masina de tocat, tubul [ palnia ] speciala pentru formarea cartabosilor /carnatillor.

  25. Palnia se unge cu putina untura, se trage pe ea matul si se incepe umplerea cartabosilor.

  26. Pentru aceasta operatiune, sunt necesare doua persoane. Una alimenteaza masina de tocat cu materie prima si invarteste la manivela. Cealalta pregateste matul pe palnie si este atent la umplere.

  27. Noi am legat cartabosii cu sfoara la capete si la distanta de 15-20 cm.

  28. Se pune oala cu zeama pe foc, fara sa clocoteasca.

  29. Se pun bucatile de cartabos intr-o sita metalica cu coada si se scufunda in apa fierbinte, timp de cateva minute. Se fierb de obicei 10 minute. Nu am putut lasa mai mult, pentru ca matele erau fine si subtiri si se rupeau repede.

  30. Se lasa bucatile de cartabosi la zvantat pe o coada de matura sau pe ocoada de lingura de lemn mai mare.

  31. Serviti cartabosii dupa ce s-au racit.


Pofta buna !!!!

 

TIPS-URI

1

Cartabosii pot fi serviti proaspeti ca aperitiv, insotiti de ceapa rosie, muraturi sau legume.

2

Daca va place cartabosul, se poate afuma usor.

3

Fiecare participant la taierea porcului va primi un pachet cu carne, soric, cartabos si carnat proaspat.

4

Restul de cartabos l-am pus la congelator, portionat in pachete de cate o mancare.

5

Este foarte gustos ca fel principal, prajit, insotit de garnitura de orez si varza murata.

Daca ti-a placut reteta noastra "Caltabosi /cartabosi de casa" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (24)

mihaelar63 1

27.02.2017, 16:21

Kytz ,pai cum nu ? Mai ales daca ne colinzi )

mihaelar63 1

27.02.2017, 16:21

Mimi , multumesc

mihaelar63 1

27.02.2017, 16:21

Oana , marturisesc ca si mie

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

12510 puncte

RODIMUR

7480 puncte

AlexTeacher

7000 puncte

Constelatialeu

6830 puncte

Oana

6230 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Gogonele murate in saramura
  • 11

    MI

  • 12

    J

  • 13

    V

  • 14

    S

  • 15

    D

  • 16

    L

  • 17

    MA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tarta cu pere si branza

de oanapl 5

ieri la 23:14

Aperitiv clatite cu dovlecei si branza

de Rocsi 9

ieri la 21:25

Desert prajitura cu branza dulce, lamaie si lapte auriu

de RuxyRux 9

ieri la 21:24

RETETA RECOMANDATA
Caltabosi