Carbonada (mancare flamanda din carne de vita)

de Doinavar in Vita, 16 Feb 2013 | 5530 vizualizari

 

Carbonada – un fel de mancare specific regiunii flamande a Belgiei, foloseste un ingredient local - berea. Reteta am primit-o de la o buna prietena, Iulia. Am adaptat reteta bucatariei romanesti. Am mai scos din zahar si am inlocuit turta dulce cu pesmet.

 

INGREDIENTE

  • 1,2 -1,5 kg carne de vita (antricot, muschi, pulpa)
  • 6 cepe medii
  • 1/2 morcov
  • 20 g unt
  • 3 linguri faina alba
  • 3 linguri pesmet
  • 3 linguri otet de vin rosu
  • 1 l bere blonda
  • 1-2 peperoni
  • 1 lingura zahar (brun)
  • sare, piper
  • 3 frunze de dafin
  • cateva frunze de tarhon
  • 1 lingurita ghimbir dat pe razatoare
  • 1 praf de scortisoara
  • 1 lingurita cimbru uscat sau 3-4 crengute cimbru proaspat
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Carbonada (mancare flamanda din carne de vita):

Curatati carnea de pielite, taiati-o cubulete de 2,5-3 cm si puneti-o la calit in unt, aproximativ 5 minute, pana isi schimba culoarea si incepe sa lase zeama.

Intre timp curatati cepele si taiati-le rondele, curatati morcovul si taiati-l felii. Adaugati ceapa si morcovii peste carne.

Adaugati otetul, foile de dafin, cimbru, sare, piper, berea, zaharul,  jumatate de litru de apa si lasati sa fiarba la foc mic 2 ore, pana se inmoaie bine carnea.

Amestecati pesmetul cu faina si desfaceti-le in putina bere sau apa, adaugati-le peste mancare, amestecand incontinuu. Lasati sa fiarba la foc foarte mic inca 20-30 minute amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda.

Dupa ce scade si se leaga bine  sosul adaugati peperoni feliat subtire, ghimbirul si tarhonul. Dregeti gustul de sare si piper, dupa preferinta. Mie imi place picanta, asa ca am pus mai mult piper.

TIPS-URI

1

Se serveste ca atare, cu mamaliguta, cu diferite garnituri (ciuperci, cartofi, varza de Bruxelles), cu salate (sfecla rosie, varza rosie) si muraturi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Carbonada (mancare flamanda din carne de vita)" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Mușuroi de cârtiță

ieri la 23:40

Creveti cu usturoi reteta rapida si sanatoasa

ieri la 22:46

Reteta delicioasa de Prajitura cu miere si crema de vanilie, gust autentic si textura fina

de Miha 9

ieri la 22:36

Fasole batuta cu ceapa scazuta si usturoi, cea mai buna mancare de post

de laura_n 7

ieri la 17:01

Conopidă cu hummus și avocado, rețeta gustoasă de post

ieri la 14:07

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Perisoare de vita cu legume si sos de vin rosu