Cartofi umpluti cu telemea, la cuptor

de RODIMUR in Mancaruri de legume, 18 Ian 2019 | 826 vizualizari

 

De mult timp voiam să fac niște cartofi umpluți la cuptor și aveam diferite variante de umpluturi, dar astăzi m-am decis să-i umplu cu telemea de vaci, pentru că asta aveam în frigider. Cred că sunt la fel de buni cu brânză de burduf, dar ceea ce i-a făcut mai buni și mai aspectuoși decât am mai văzut, a fost nu doar smântâna adăugată în compoziție, cât mai ales cașcavalul cu care i-am decorat minimal. Din 3-4 ingrediente se poate prepara un meniu frugal, sau o garnitură de excepție, lângă o friptură.
N-am preparat decât 5 cartofi, pentru consum imediat, pentru că așa sunt buni, proaspăt scoși din cuptor...

 

INGREDIENTE

  • 5 cartofi roz medii
  • 100 grame de telemea de vaci
  • 2 linguri încărcate de smântână grasă
  • Pentru decor:
  • 2-3 felii de cașcaval
  • cîteva rondele de ardei capia
  • Pentru servit:
  • smântână
Portii: 2
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cartofi umpluti cu telemea, la cuptor:

Se aleg cartofi roz, fără defecte și de dimensiune medie. Se spală bine și se pun la fiert, în apă rece cu sare. Când sunt fierți, se scot din apa fierbinte și se lasă să se răcească.


Se taie câte un ”capac” din fiecare cartof rămas ”în coajă” și pus în poziția în care să aibă stabilitate, după care cu o linguriță se scoate cu atenție miezul, lăsând de jur-împrejur un ”perete” de 7-8 mm grosime. Cartofii astfel scobiți de miez se pun într-o tavă în care s-a întins în prealabil hârtie de copt.


Din miezul cartofilor, dar și din ce rămâne de pe ”capacul” tăiat se face o umplutură, cu telemeaua răzuită pe răzătoarea mică și cu smântână.


Se mixează bine această compoziție și când este uniformă, se umple cu ea, cu vârf, fiecare cartof pus în tava de copt.


Se decorează cu feliuțe subțiri (fâșii) de cașcaval și cu rondele de ardei capia.


Se dă tava la cuptor, la foc mediu pentru aproximativ 30 minute, până ce se topește cașcavalul și umplutura cartofilor se rumenește frumos.


Se servesc fierbinți, ca meniu frugal cu smântână, sau ca garnitură, lângă o friptură.

 

TIPS-URI

1

Alegeți cartofi roz, medii. Dacă sunt prea mari, cartofii vor rămâne cruzi și tari la interior, iar dacă sunt galbeni, se vor sfărâma și nu-i veți putea umple.

2

Scobiți cu atenție miezul cartofilor, ca să nu-i străpungeți. Lăsați de jur-împrejur un ”perete” de 7-8 mm grosime.

3

Dacă telemeaua nu este suficient de sărată, mai adăugați puțină sare, după gust.

4

Mixați bine cartofii, cu brânza și smântâna. Dacă nu veți fierbe destul cartofii, miezul lor va fi tare (crud) și greu de mixat/mâncat.

5

Puteți folosi brânză de burduf.

6

Folosiți smântână grasă și densă, nu lichidă.

7

Nu adăugați prea multă smântână. Umplutura trebuie să fie tare, legată.

8

Lăsați cartofii în cuptor ca să se rumenească bine.

9

Se servesc calzi, abia scoși din cuptor.

10

La servire, puteți să-i ”decorați” cu puțin unt, cât sunt încă fierbinți.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cartofi umpluti cu telemea, la cuptor" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (24)

RODIMUR 1

20.01.2019, 13:18

Într-adevăr, Kytz...Muițumesc frumos!

dantes 1

25.01.2019, 09:49

Buni!

RODIMUR 1

25.01.2019, 10:16

Mulțumesc frumos, Dantes!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

TOP
utilizatori

anuta

8806 puncte

MotanLaOale

7999 puncte

 Merisor

7016 puncte

RODIMUR

5841 puncte

Lau

Lau 9

4290 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pui cu sos de portocale la cuptor cu cartofi noi

ieri la 21:27

Sandwich cu avocado si peste

de Rocsi 9

ieri la 19:10

Racitura din rasol afumat de purcel la slow cooker Crock-Pot 4.7 l

de Ksenya 4

ieri la 17:02

Ciorba de gulioare

de dantes 5

ieri la 10:13

RETETA RECOMANDATA
Cartofi gratinati cu branza si cascaval