Castraveți murați - de vară

de portiadelumina in Muraturi, 14 Iun 2018 | 5493 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 1.5 - 2 kg castraveți (dacă sunt mai micuți intră mai mulți, se așează mai bine).
  • 50 g sare mare
  • 2 l apă
  • 6-7 grăunți de usturoi
  • 1-2 ardei iuți (opțional).
  • 4-5 tije mărar
  • 1 crenguță vișin
Portii: 12
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Castraveți murați - de vară:

Foartă multă lume nu mănâncă murături, unii nu mănâncă murături făcute cu oțet, alții pe bază de saramură. Mai sunt unii care nu mănâncă de niciun fel. E drept însă că mai sunt și oameni care, ca și mine, ar mânca murături zilnic. Și pentru că vara, cel puțin pentru cei care stau la curte, e darnică, e mare păcat să nu-ți diversifici gusturile mâncărurilor cu murături delicioase și lesne de făcut. 

Printre murăturile mele preferate sunt și castraveții de vară, ăi puși cu saramură, care, în bătaia soarelui, se murează chiar în două zile fără probleme. Gustul lor, pregnant cu aromă de mărar, dă savoare mâncărurilor de post și celor cu carne deopotrivă de bine.

Și dacă ai prin curte câteva tufe de castraveți, care între noi fie vorba, cresc repede și se fac din belșug, îi speli, le tai capetele și-i așezi în borcan. Dacă ai câteva fire/tije de mărar, le tai la mărime potrivită și le bagi printre castraveții din borcan, pentru ca mai apoi să iei și câțiva grăunți de usturoi (curățați) mai trupeși oleacă, un ardei iute, și-o crenguță de vișin care și ele, puse în borcan,  dau un pic de savoare murăturilor. Doar apa și sarea mai lipsesc, iar aici totul ține de gust, căci de obicei saramura mea presupune vreo 25 gr. de sare la litrul de apă. Și cum soarele a ținut cu mine, în două zile, după ce i-am pus, am mâncat din ei cu mare poftă. 

TIPS-URI

1

Dacă e mai frig afară (depinde de zonă) saramura se poate pune caldă, dacă nu, se poate pune rece.

2

Există posibilitatea de a grăbi murarea punând în saramură o felie de pâine, deși, până-și face drojdia efectul, deja se murează de la soare.

Daca ti-a placut reteta noastra "Castraveți murați - de vară" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (56)

mirela0911 1

17.06.2018, 16:29

Dupa cum am mai spus, castravetii astia covasiti sunt cei mai buni!

gaby_duceag 1

21.06.2018, 08:25

Hmm, am vrut "dizgratiez" si eu pe dizgratiata , dar vad ca e dizgratiata deja
No ce sa zic, discutiile care nu aduc argumente pentru mine-s nule
Sa nu ma vorbim de modul de adresare..
Dar nah, sa nu omit, eu nu ma pun la socoteala, c-oi fi probabil printre lingai..))

o sa fac si eu castraveti asa

portiadelumina 1

21.06.2018, 08:37

Nu-ș de ce am impresia că Dizgrațiata a mai avut pe undeva vreo contradicție cu mine. Dacă nu o ștergeați aș mai fi tras o șarjă de comentarii, să-mi dau seama mai bine.
Dar, poate că e mai bine așa, fac mai puține păcate cu gândul. Mi-e un pic ciudă că oamenii, unii din ei, nu știu să fie verticali și să-și expună frustrările deschis, nu sub anumite măști.
Cât privește lingușeala, nu există către adresa mea așa ceva, la partea culinară vorbesc, unde-s praf, că-n alte domenii nici nu mai pomenesc, că mai am mult de învățat.
Și da, fă ciorba de castraveți, că o să fii soacră la un moment dat și o să ai nevoie de ea. )

COMENTEAZA

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Salata de toamna