Chifle cu mac

de RODIMUR in Piine, 24 Apr 2018 | 3162 vizualizari

 

A venit și rândul chiflelor cu mac, pe care nu le-am mai făcut de câțiva ani. Grație ingredientelor bine alese și efortului depus, chiflele mele au ieșit aspectuoase, pufoase și tare bune...!
Din ingredientele de mai jos am făcut 8 chifle de dimensiune medie.

 

INGREDIENTE

  • 500 grame de făină albă
  • 25 grame de drojdie proaspătă
  • 200 ml de lapte cald
  • 50 grame de unt
  • 1 ou
  • 2 lingurițe încărcate de zahăr tos fin
  • 1 linguriță de sare fină
  • făină pentru modelat
  • 2 linguri de lapte (pentru uns chiflele)
  • mac (pentru decor)
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Chifle cu mac:

Făina cernută și amestecată cu sarea fină se pune într-un vas pentru frământat, iar în mijlocul ei se face o adâncitură în care se pun: drojdia fărâmițată, zahărul, untul tăiat cubulețe și oul. Se toarnă lapte cald, puțin câte puțin și se amestecă ingredientele din mijlocul vasului, până ce se topește untul și se dizolvă atât zahărul, cât și drojdia. Se toarnă în continuare, puțin câte puțin, laptele cald și se încorporează toată cantitatea de făină.

Se frământă aluatul până devine elastic și nelipicios, după care se acoperă cu un șervet curat și se lasă la dospit, la căldură, într-un loc ferit de curenții de aer rece.

Când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta presărată cu făină și se mai frământă puțin ca să devină ferm, prin eliberarea aerului.

Se porționează aluatul în 8 bucăți de dimensiuni similare, după care se modelează pe rând fiecare bucată, pentru a face chifle netede la suprafață. Se pun chiflele, spațiate (pentru că vor mai crește) într-o tavă prevăzută cu hârtie de copt, se acoperă cu un prosop, sau cu o folie alimentară și se mai lasă să crească timp de 15 minute (tot la căldură).

După acest interval de timp, se ung chiflele cu lapte și se presară mac peste ele.

Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, pentru 15-20 de minute. Când chiflele s-au rumenit, se scoate tava din cuptor și când se mai răcoresc puțin, pot fi servite, la micul dejun, sau la orice oră a zilei.

 

TIPS-URI

1

Pentru ca aluatul să crească frumos, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.

2

Pentru dospit, țineți aluatul la loc călduros, ferit de curenții de aer rece.

3

După ce aluatul și-a dublat volumul, este necesar să mai frământați puțin aluatul, pentru a-l face mai ferm, prin eliberarea aerului care l-a umflat.

4

După ce ați format chiflele, lăsați-le încă 15 minute, acoperite și la căldură, ca să mai crească puțin. În acest fel, veți scurta timpul de coacere și vor crește mai frumos în cuptor.

5

După ce chiflele au crescut în tavă, ungeți-le cu lapte la temperatura camerei și presărați-le cu mac, semințe sau susan (după cum vă place).

6

Nu puneți chiflele prea apropiate în tavă, pentru că vor mai crește și se vor lipi.

7

Încingeți cuptorul, înainte de a da tava cu chifle la copt.

8

În cazul în care cuptorul dumneavostră nu coace uniform, aveți grijă să rotiți tava, din când în când, pentru ca toate chiflele să se rumenească frumos.

9

Nu țineți prea mult chiflele în cuptor, ca să nu se usuce și să se ardă. Chiflele trebuie să fie rumene, nu negre.

10

Când veți scoate chiflele din cuptor, vor fi tari, dar după încă 15 minute se vor înmuia și vor fi foarte bune.

Daca ti-a placut reteta noastra "Chifle cu mac" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (24)

RODIMUR 1

25.04.2018, 22:49

Mulțumesc frumos, Mirela! Într-adevăr, sunt foarte foarte pufoase și bune și este normal, dacă au fost făcute cu unt, lapte și ou de calitate...Contează foarte mult calitatea ingredientelor.

elucubratiiculinare 1

27.04.2018, 08:34

RODIMUR 1

10.08.2018, 12:35

Mihaela,

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de ciorba de loboda cu stevie

pe 17.03 la 09:15

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1812 puncte

vasimur

1374 puncte

Ksenya

1145 puncte

RODIMUR

1117 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Paine de casa cu masline si rosii uscate la soare