Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola
Săptămâna trecută am făcut niște chiftele din carne de porc, la cuptor, din dorința de a găti mai sănătos, fără prăjeli și fără mirosuri puternice în bucătărie. Am înlocuit cartoful crud și mai ales pâinea înmuiată din compoziție cu un morcov răzuit, pentru că nu voiam ca chifteluțele să fie lipicioase. Noua compoziție a dat chiftelelor o textură fermă și un gust excelent, mai ales că am adăugat usturoi suficient și mai ales mult mărar, condimentul natural care-mi place foarte mult și care se potrivește foarte bine în acest preparat.
Din ingredientele de mai jos am făcut 25 chiftele, pe care le-am servit cu garnituri clasice, cam 4/porție.
Carnea se spală, se scurge bine de apă, se fasonează, se taie bucățele și se toacă mărunt.
Se curăță ceapa, se spală și se călește ușor în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie, după care se lasă puțin să se răcorească.
Usturoiul se curăță, se spală și se mărunțește (sau se dă prin răzătoarea fină).
Se alege mărarul, se spală, se zvântă și se taie mărunt.
Se curăță morcovul, se spală și se dă prin răzătoarea fină.
Se pune carnea tocată într-un bol și se adaugă: oul, ceapa călită și scursă de uleiul în care s-a prăjit, usturoiul mărunțit, morcovul răzuit, sarea, piperul, mărarul, bicarbonatul de sodiu și făina albă.
Se amestecă bine ingredientele, până la omogenizare, apoi se ia câte o lingură de compoziție, se trece prin făină, se modelează și se pune chifteluța pe planșeta înfăinată.
Se procedează la fel până ce se epuizează toată compoziția, după care se pun chiftelele în tava prevăzută cu hârtie de copt.
Se dă tava la cuptor, la temperatură medie, până ce chiftelele se rumenesc frumos, pe ambele fețe. Atunci se scoate tava din cuptor și chiftelele se servesc calde, cu o garnitură pregătită dinainte.
Chiftelele se pot servi și ca aperitiv rece, pe un platou cu legume de sezon.
1
Pentru chiftele este recomandat să folosiți pulpă de porc, tocată mărunt.
2
Morcovul răzuit fin va da o textură fermă chiftelelor, care nu vor mai fi lipicioase, ca cele făcute cu pâine înmuiată, sau cu cartof fiert.
3
Cine nu agreează mărarul, poate renunța la el, deși este condimentul natural cel mai bun pentru asemenea preparat.
4
Se poate renunța și la usturoi, dar chiftelele vor fi cam fade.
5
Ceapa se poate adăuga și în stare crudă, dar dacă este călită ușor, în ulei suficient și la foc mic (nu arsă!) va da un gust excelent chiftelelor.
6
Este de preferat o garnitură clasică (fiartă, nu prăjită) dar cine dorește neapărat poate servi și cartofi prăjiți, mai ales că chiftelele nu sunt prăjite.
7
Sunt foarte bune și ca aperitiv rece, cu legume de sezon (roșii, ceapă verde, ardei gras...)
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola