Choux à la crème

de alice_ciobanu in Prajituri, 4 Aug 2011 | 9668 vizualizari

 

So, dragilor, mai stiti voi prajitura Choux à la crème ? Ei bine, eu da! Din copilarie...era o prajitura adorata de mine, pe langa mult preferata Savarina. Si daca tot mi-a ramas ceva aluat de la profiterol, am hotarat sa fac aceasta minunatie de prajitura, foarte simpla, dar extraodinar de buna, poate din cauza simplitatii ingredientelor? Hmm, who knows?!

 

INGREDIENTE

pentru aluat

  •  100 gr faina
  •  85 gr unt
  •  200 ml apa
  • 3 oua
  •  un praf de  sare 

pentru umplutura

  • 300 ml lapte
  • 1/2 pastaie vanilie
  • 125 gr zahar
  • 3 oua
  • 1 lingura amidon

300 ml frisca lichida 

Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Choux à la crème:

Aluatul este foarte simpu de facut, este vorba de asa-numitul aluat pripit, care se foloseste atat pentru choux-uri, cat si pentru eclere si profiterol. Se face astfel: intr-o craticioara punem la fiert apa cu sarea si cu untul. Cand a inceput sa fiarba tragem de pe foc si adaugam toata faina, deodata. Amestecam repede si serios pana obtinem o pasta omogena si faina s-a incorporat. lasam apoi compozitia sa se racoreasca 10 minute. Ouale le batem ca pentru scrob/omleta, dupa care le incorporam in compozitie, turnand cate putin si amestecand continuu pana cand compozitia devine lucioasa si omogena. Tapetam o tava cu hartie de copt. Luam din compozitie cu lingura/lingurita si punem gramajoare de aluat lasand distanta de 4 cm intre. Dati la cuptor pentru 10 minute la temperatura la care ati incalzit cuptorul (treapta 7/220) dupa care reduceti flacara si lasati la foc mic inca 20 minute. Choux-urile vor creste frumos si vor deveni goale pe dinauntru. In orice caz spionati totul de dupa usa inchisa a cuptorului. Nu o deschideti sub nici o forma in primele 20 de minute. Cand sub gata coapte, le scoateti si le lasati la racit pe un gratar metalic. Se pot pastra mai multe zile, dar puse intr-o punga de plastic in frigider.

Pentru crema de vanilie am pus pe foc laptele cu vanilia si am lasat pana a atins punctul de fierbere, dupa care l-am lasat la racorit. Intr-un bol am mixat ouale cu cele 125 gr zahar, dupa care am adaugat laptele si am mixat inca putintel. Am pus totul iar pe foc amestecand continuu pana ce crema de oua a inceput sa capee consistenta, sa se ingroase. Am aruncat apoi repejor si amidonul si am tot amestecat, amestecat pana ce a devenit o crema spumoasa si groasa. Am lasat-o apoi sa se raceasca complet.

Frisca lichida se mixeaza bine, pana isi mentine forma

Cand choux-urile au fost complet racite, si crema de vanilie asisderea, am trecut la asamblare. Astfel , se ia fiecare choux, se taie in doua, obtinand un capac de aluat care va forma palariuta choux-ului :P. Golul format se va umple cu crema de vanilie, apoi cu un strat de frisca si se acopera cu palariuta de aluat, decupata ceva mai inainte. Se pudreaza cu zahar praf. Nu mai am altele de adaugat decat ca va conjur sa fabricati si voi Choux a la creme...eu acum fug sa mai pap inca unul :P

Enjoy!

Daca ti-a placut reteta noastra "Choux à la crème" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (28)

housy 1

05.08.2011, 11:15

deci DA!! bravo!! buna idee...imi plac la nebunie, la fel ca si eclerele, dar totusi niciodata nu m-am incumetat sa fac...poate k de acum inainte dupa ce am citit reteta ta... pofta aaaaaaaam!!!!!

alice_ciobanu 1

05.08.2011, 14:29

fetelor, dupa cum v-am mai zsi...trebuie sa le incercati a le face in bucataria proprie. Nu-i mare bai.
Totul e sa le lasi la foc bun, pt ca altfel ies cleioase inauntru. Simusai nu deschizi usa de la cuptor timpul indicat...nici daca ia foc bucataria )
Housy....incearca
va pup pe toate...ca de mare ajutor imi sunteti!

deyutzky 1

05.08.2011, 22:24

mmmm cum arataaa

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Rulada cu crema de ciocolata