Ciabatta

de Rux in Piine, 23 Noi 2010 | 2723 vizualizari

 

Stiti de unde provine acest nume al minunatei painici italiene ?
Aceasta forma a ei neregulata aduce cu un pantof vechi sau un papuc de casa...interesant nu-i asa? Aluatul din care se prepara este foarte umed, aroma painii fiind data de uleiul de masline.

 

INGREDIENTE

  • Biga:
  • 7 gr drojdie uscata
  • 200 ml apa calduta
  • 350 gr( 3 cani) faina alba plus putina pentru masa de lucru  
  • Aluatul:
  • 15 gr drojdie proaspata
  • 400 ml apa calduta
  • 60 ml lapte( 4 linguri)
  • 500 gr ( 5 cani) faina alba
  • 10 ml( 2 lingurite sare)
  • 45 ml( 3 linguri) ulei masline extravirgin presat la rece  
Portii: 3
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciabatta:

1. Dizolvati drojdia pentru biga in putina apa.

Cerneti faina intr-un vas mare, adaugati drojdia dizolvata si restul de apa amestecand pana obtineti un aluat destul de tare.

2. Asezati aluatul pentru biga pe suprafata de lucru si framantati pana devine un aluat neted si elastic.

Puneti aluatul intr-un vas uns cu putin ulei si acoperiti-l cu folie transparenta unsa cu putin ulei, lasand la cald 12-15 ore.

3. Amestecati drojdia pentru aluat cu putina apa pana devine cremoasa apoi adaugati si restul de apa.

Adaugati acest amestec la biga si amestecati usor si treptat.

4.Adaugati laptele amestecand in continuu cu o lingura de lemn.

Treptat incorporati faina cu mana ridicand continuu aluatul.

Omogenizarea aluatului dureaza aproximativ 15 min, uneori mai mult si duce la obtinerea unui aluat uneori imposibil de framantat pe masa de lucru. ( eu am facut-o in vasul de paine).

5.Adaugati sarea si uleiul de masline si acoperiti cu o folie unsa cu ulei. Lasati la dospit undeva intre 60 si 90 de minute sau pana isi dubleaza volumul.

7. Cu ajutorul mainilor date cu faina modelati un dreptunghi cu o grosime de 2,5 cm. Apasati usor cu degetele presarati cu faina si mai lasati inca 30 de minute la dospit intr-un loc cald.

8. Intre timp incalziti cuptorul la 220 grade Treapta 7 pe gaz . Coaceti 20-30 de minute pana cand painea are culoarea aurie. Scoateti painea din cuptor si serviti cu gandul la minunata Italie.

 

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Ciabatta" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (20)

Rux 1

23.11.2010, 22:51

O sa-ti placa Ionix

La Ancuta 1

23.11.2010, 23:17

ce bine arata. trebuie incercata

Rux 1

23.11.2010, 23:19

ia ceva timp...e tare elaborata...dar merita!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

9500 puncte

Rux

Rux 9

8350 puncte

Constelatialeu

7970 puncte

oanapl

7280 puncte

Lau

Lau 9

6610 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Prajitura sah la Cleme
  • 18

    MI

  • 19

    J

  • 20

    V

  • 21

    S

  • 22

    D

  • 23

    L

  • 24

    MA

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!