Ciocolata de casa

de laura_n in Dulciuri, 25 Ian 2016 | 3539 vizualizari

 

Nu este prima data cand fac ciocolata de casa, am experimentat pana acum cateva retete. Fiecare a lasat un gust bun, insa de fiecare data tanjeam dupa gustul celei pe care o gaseam de cumparat la artizani, sa zic asa.


Cand eram copil si mergeam in excursii, bucuria mea cea mare era cand opream la sirul acela de tarabe de pe marginea soselei, si acolo gaseam pe langa multe altele, si batoane de ciocolata de casa. Doamne, buna mai era. Pentru copilul din mine, ciocolata aia avea cel mai bun gust din lume. E adevarat, nu gaseai mai nimic pe vremea aia, dar chiar si asa, era tare gustoasa. O savuram asa, bucatica cu bucatica si parca nu vroiam sa se termine niciodata. :x


Acum, de cand a crescut copilul din mine, am experimentat diverse cantitati, modalitati de preparare.


De curand, m-am gandit, ce-ar fi sa incerc o alta abordare a retetei, pot sa va spun ca am regasit acel gust si acea textura si ciocolata asta m-a aruncat inapoi intr-o excursie cu clasa, eram din nou copil. Atat de buna! 


 

 

INGREDIENTE

  • 500 gr zahar brut
  • 250 gr apa
  • 2 lg rom
  • 500 gr lapte praf (26% grasime)
  • 250 gr unt (82% grasime)
  • 50 gr cacao
  • biscuiti
  • migdale/ alune/ ghimbir confiat
  • un praf sare
Portii: 1
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciocolata de casa:

Mai intai pregatim siropul de zahar. Punem intr-o cratita mai groasa, 500 gr de zahar brut, 250 ml apa. Lasam sa se amestece bine, apoi punem la fiert, pe foc. Lasam sa se topeasca zaharul, sa fiarba cat sa lege un sirop. Cand incepe sa clipoceasca, luam de pe foc si adaugam romul. Lasam sa se tempereze.

Pregatim o tava, asezam un strat de biscuiti (sau nu). Punem la copt migdalele, alunele, si apoi le scoatem si lasam sa se raceasca.

Intr-un castron, mixam spuma untul cu un praf de sare si cu 50 gr cacao. Incepem sa adaugam siropul temperat, si mixam continuu. Untul nu se va topi si va deveni mai spumos si mai aerat. Adaugam laptele praf in doua transe. Aici trebuie sa ne grabim un pic, in sensul ca se va intari deja compozitia si o vom turna mai greu in forma. Incorporam si oleaginoasele si turnam compozitia peste stratul de biscuiti, nivelam rapid, si asezam alt strat de biscuiti (sau nu).

Dam la rece, dar nu la frigider, sa se inchege. 

Inainte de servire, se portioneaza cu un cutit foarte bine ascutit, cu lama lata.

Este ciocolata mea din copilarie regasita si savurata cu multa melancolie!

 

TIPS-URI

1

eu folosesc cacao neagra (nu am avut cantitatea necesara, dar 50 gr minim trebuie folosit)

2

unele retete impun sa se topeasca untul in sirop, eu am riscat de data aceasta si l-am spumat. Ciocolata a capatat o textura buretoasa, nicidecum lipicioasa.

3

pe aceasta am facut-o cu coaja confiata de portocala, taiata marunt.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciocolata de casa" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Ciocolata de casa-0
Ciocolata de casa-1
Ciocolata de casa-2
Ciocolata de casa-3
Ciocolata de casa-4
Ciocolata de casa-5

COMENTARII (36)

noiinbucatarie

noiinbucatarie 1

23.02.2016, 16:43

e cea mai buna!

mena29

mena29 1

19.04.2016, 18:20

Woooow ce bunaaa!!!!

Ligia Bxl

Ligia Bxl 1

25.04.2016, 14:53

aiii fie-ti milaaa,cum arataaa

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

7550 puncte

Rocsi

7000 puncte

katty

6540 puncte

mirela0911

5500 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Tort cu clementine si migdale
  • 15

    D

  • 16

    L

  • 17

    MA

  • 18

    MI

  • 19

    J

  • 20

    V

  • 21

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!