Ciorba de fasole in paine

de sandytza in Ciorbe, 2 Sep 2010 | 4828 vizualizari

 

Am tot auzit de ciorba in paine , am vazut in poze dar in realitate niciodata pana acuma doua saptamani cand am fost in vacanta in Romania si am si mancat. Am fost foarte impresonata asa ca cu prima ocazia mi-am pus mainile la treaba si am preparat si eu .Spre surprinderea mea a iesit mai bine decat ma asteptam asa ca am zis sa impart experienta asta cu cei ce ii intereseaza si sunt interesati.

 

INGREDIENTE

  • pentru doua paini
  • 1 kg faina
  • 60 gr drojdie proaspata sau 4 plicuri dorijdie uscata
  • 440 gr apa
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingurita zahar
  • 2 lingurite rase de sare
  • Ciorba de fasole  
  • 500 gr fasole
  • 1 ciolan afumat sau costita afumata (eu am pus costita afumata pentru ca aici nu gasesc ciolan , dar recomand ciolan)
  • 2 morcovi
  • 1/2 praz
  • 1 ceapa
  • telina
  • sare,
  • piper
  • 1 cub vegeta
  • 1 ardeu
  • 50 gr bacon afumat
  • 1 lingura ulei
  • 1 lingurita boia
  • patrunjel
  • smantana pentru servit
  • 5 l apa aprox
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de fasole in paine:

Am pus doua portii pentru ca reteta de paine e doar pentru doua dar ciorba e mai multe portii.


Tinand cont ca eu am folosit drojdie uscata , nu am mai dospit drojdia separat intr-un pahar asa cum se face ci am amestecat-o direct cu faina si restul ingredientelor pana a devenit un aluat elastic.

Dupa ce aluatul a dospit aprox 30 min, se pune in tavi de 13-15 cm diametru (ale mele au fost de 13 . daca erau de 15 erau mai potrivite) si inalte de aprox 20 cm . In cazul in care nu aveti astfel de tavi faceti cum am facut eu. In craticioara de 13 cm de diametru am pus folie de aluminiu impaturata in mai multe foi si am inaltat asa craticioara astfel incat sa aiba 20 cm inaltime.

Se mai lasa aproximativ 15 minute dupa care se baga la cuptor la 220 grade timp de 25 minute dupa care se scoate cu grija painea din tava , se inlatura folia de aluminiu si se mai baga la cuptor pana se rumenenste coaja. Eu a trebuit sa o pun culcata sa se rumeneasca si pe lateral si am invartit-o de doua ori. Asta depinde de cuptor si depinde de unde da caldura.


Prepararea ciorbei

Fasolea se pune intr-un bol cu apa la inmuiat de seara pana dimineata.



  • Se scurge apoi apa de pe fasole si se pune intr-o oala unde s-a pus apa impreuna cu ciolanul, morcovul razalit sau taiat cubulete , telina si ardeiul taiate si ele cubulete, 1/2 ceapa si prazul intreg care la sfarsit vor fi scoase .Se pune vegeta si se lasa sa fiarba pana cand toate ingredientele inclusiv fasolea au fiert.

  • Intr-o tigaie se pune o lingura de ulei, iar cealalta 1/2 de ceapa se taie marunt si se prajeste . Se adauga boiaua si baconul taiat cubulete. Se prajesc apoi se adauga in ciorba.

  • Patrunjelul se taie marunt (recomand patrunjel proaspat) si se pune si acesta in ciorba in ultimul clocot , dupa care se potriveste ciorba de sare si piper.


Painea o preparam astfel:



  • Se taie capacul painii si se scobeste miezul lasand un cm de miez pe margine si aprox 3 cm de miez pe fundul acesteea.

  • Se pune painea pe o farfurie si se umple cu ciorba de fasole. Se serveste,ca orice alta ciorba de fasole, cu ceapa rosie sau verde si smantana. Asta dupa gustul fiecaruia

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de fasole in paine" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (20)

Corinuta 1

04.09.2010, 19:01

vreau!

Bya Ralu 1

28.06.2012, 20:53

nu am incercat niciodata

marcela1979 1

11.12.2014, 01:08

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Zacusca cu ciuperci
  • 15

    V

  • 16

    S

  • 17

    D

  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

RETETA RECOMANDATA
Ciorba lipoveneasca de peste