Ciorba de varza dulce, de post

de vasimur in Mancaruri de post, 23 Noi 2018 | 15569 vizualizari

 

Ciorba de varză dulce, cu zarzavaturi, este o rețetă simpla, de post. Este extrem de gustoasă și are puține calorii, motiv pentru care poate fi folosită și în curele de slăbire. Poate fi acrită cu suc de roșii, borș sau zeamă de varză murată. Dacă adăugăm și puțin cimbru, va avea un gust deosebit. Atât mama cât și bunica mea, făceau des această ciorbă iar atunci când nu era post, puneau și ceva afumături și/sau smântână, ca să fie mai consistentă. În funcție de sezon și de gusturile fiecăruia, această ciorbă poate fi preparată și cu varză murată.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 5l de ciorbă!

 

INGREDIENTE

  • 1 varză mare sau două mai mici (aprox. 1kg)
  • 1 ceapă mare sau două mai mici
  • 2-3 rădăcini de pătrunjel
  • 2-3 rădăcini de morcov
  • 1 țelină mică
  • 0,5 l zeamă de varză murată, pentru acrit
  • 2-3 linguri suc de roșii
  • 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui
  • cimbru uscat sau proaspăt
  • pătrunjel proaspăt, tocat mărunt (sau mărar)
  • sare, după gust
  • piper măcinat, după gust
  • boia de ardei (dulce sau iute), după gust
Portii: 10
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de varza dulce, de post:

Se curăță și se spală bine legumele (morcovul, pătrunjelul și țelina), după care se dau prin răzătoarea mică. Se curăță ceapa, se spală și se taie mărunt. Se toarnă uleiul într-o tigaie, se pune ceapa la călit, până ce se înmoaie, moment în care se adaugă și celelalte legume și se călesc împreună cca. 5 minute. Punem apoi 2-3 linguri de suc de roșii, amestecăm bine și lăsăm la călit cam 5 minute, fără să le ardem!

În oala pregătită pentru prepararea ciorbei, punem apă la fiert. Adăugăm legumele călite, în oală și lăsăm să fiarbă cam 10 minute.

Între timp spălăm varza, îndepărtăm cotorul și o tăiem fideluțe (julien) după care o punem în oală, la fiert, cam 10-15 minute, deoarece varza fierbe foarte repede. Gustăm și când este fiartă punem o crenguță de cimbru și zeamă de varză murată, pentru acrit. Mai dăm doar un clocot, oprim focul și condimentăm cu piper, boia și sare, după gust. Ornăm cu pătrunjel verde, tocat mărunt!

În funcție de sezon și de gusturile fiecăruia, această ciorbă poate fi preparată și cu varză murată. În cazul în care nu dorim să fie de post, la ciorbă putem adăuga afumătură și/sau smântână.

Spor la gătit și poftă bună!

TIPS-URI

1

Nu ardeți ceapă și legumele deoarece devin amare.

2

Pentru un gust deosebit, folosiți cimbru proaspăt sau uscat, dacă vă place.

3

Puteți acri ciorba cu suc de roșii, borș sau zeamă de varză, după preferință.

4

Puteți pune afumături și/sau smântână, ca să fie ciorba mai consistentă, dar nu va mai fi de post.

5

Această ciorbă poate fi preparată și cu varză murată, caz în care nu mai trebuie acrită suplimentar.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de varza dulce, de post" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Placinta cu mere, de post