Ciorba radauteana

de GeorgiaA in Ciorbe, 7 Mar 2014 | 4928 vizualizari

 

Aproape de finele anilor '70, pe retetarul restaurantului Nor-dic din Radauti, local de lux la acea vreme, a aparut un nou sortiment la capitolul supe:Ciorba Radauteana.
Cea care a aplicat reteta de succes este suceveanca Cornelia Dumitrescu, astazi maestru in arta culinara.
Pusa in fata pretentiilor sotului de ai face o ciorba asemanatoare celei de burta dar fara burta, cu pui, femeia "s-a executat".Initial era cu carne de curcan dar fiind foarte scumpa, dupa ce a introdus-o la restaurantul la care lucra, a trecut pe carne de pui.
Marea nemultumire a doamnei/maestrului bucatar Cornelia Dumitrescu de la Radauti ramane ca nu poate sa isi omologheze propria reteta."Daca s-ar fi numit "Ciorba Cornelia", as fi avut cum, dar cum denumirea ei este legata de orasul Radauti, cei de la OSIM ne-au spus ca nu se poate, la fel ca si in cazul salamului de Sibiu", ofteaza maestrul bucatar.

 

INGREDIENTE

  • 2 piept de pui
  • 2 cepe medii
  • 1 radacina patrunjel
  • 1 radacina pastarnac
  • 1 telina mai mare
  • 3 morcovi + 1 morcov pentru calit
  • 2 foi dafin
  • 6 catei de usturoi
  • 1 crenguta cimbru sau 1/2 lingurita
  • 500 ml. smantana proaspata
  • 3 galbenusuri
  • 2 linguri de faina de grau
  • sare
  • piper negru boabe
  • patrunjel verde
Portii: 6
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba radauteana:

Spalam carnea si o punem la fiert intr-o oala cu 8 litri de apa, o lasam sa dea un clocot si spumuim bine, ulterior curatam si spalam bine legumele pe care le adaugam in oala cu carnea, unde tot atunci adaugam si foile de dafin si crenguta de cimbrisor.Lasam sa fiarba la foc mediu pana sunt gata.


Scoatem legumele din oala si le lasam sa se raceasca cat sa ne permita sa le tocam sau pasam, la fel si carnea pe care eu o franjurez, nu o tai bucatele.Eu am adaugat la fiert si 2 pulpe pentru gust suplimentar, pe care le`am scos ulterior, nu le-am lasat in ciorba.


Adaugam carnea si legumele inapoi in apa in care au fiert.Intre timp amestecam smantana cu galbenusurile si cele doua linguri de faina si usturoiul pisat pe care il adaugam in aceasta compozitie.


Luam oala de pe foc si adaugam in compozitia cu smantana cate linguri bune de supa fierbinte in asa fel incat sa ajunga aproape de temperatura din oala.Adaugam incet smantana in oala cu supa amestecand continuu sa nu se faca zdrente(sa se branzeasca).


Mai lasam pe foc cateva minute dupa care adaugam sare si piper dupa gust.Morcovul ramas il dam pe razatoarea mare si il calim in cateva picaturi de ulei pentru un plus de culoare si de gust.


Stingem focul si adaugam patrunjelul verde tocat nu foarte marunt.


Pofta Buna!

 

TIPS-URI

1

Putem adauga suplimentar in farfurie smantana, usturoi pisat si otet.

2

Se serveste cu ardei iute.

3

In anumite locuri se foloseste lamaie pentru acrit.

4

In Moldova, acolo unde isi are originea, ciorba se acreste doar cu otet.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba radauteana" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (30)

Panacris 1

14.03.2014, 10:04

GeorgiaA 1

14.03.2014, 14:24

Muaaahhh!

MOKUSKA 1

25.04.2014, 14:02

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

RODIMUR

15690 puncte

anca_rm

7240 puncte

mihaelar63

5590 puncte

Rocsi

5000 puncte

Andreea Caroline

4400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Ciorba de pui cu taietei de casa
  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

  • 25

    MA

  • 26

    MI

  • 27

    J

  • 28

    V

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Ciorba radauteana