Coq au vin

de Sidy in Pui, 27 Dec 2011 | 2039 vizualizari

 

Coq au vin celebra reteta despre care francezii sustin ca dateaza de peste 2.000 de ani, inca din timpul conflictului dintre Cezar si Vercingetorix este o mancare frantuzeasca de cocos marinat si apoi inabusit in vin.
Asa ca, de-a lungul timpului, bucatarii francezi au contribuit cu noi si noi ingrediente la desavarsirea gustului divin al delicatesei “coq au vin”. Reteta standard avea drept ingredient principal, dupa cum spune si denumirea sa, cocosul, insa maestrii bucatari din zilele noastre prefera puiul sau gaina, deoarece carnea acestora este mai frageda.

 

INGREDIENTE

  • 1 gaina de casa
  • 2 morcovi
  • 1 patrunjel
  • 250 g carne porc sarata
  • 5-6 catei usturoi
  • 2 cepe
  • 5 crengute cimbru
  • 1 foaie dafin
  • 1 lingurita piper boabe
  • 700 ml  vin rosu
  • 100 ml cognac
  • 2 lingurite faina
  • patrunjel verde 
  • sare
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Coq au vin:

Intr-un bol mai mare punem vinul, boabele de piper, ierburile, condimentele, legumele curatate si taiate, iar la sfarsit adaugam gaina transata. Lasam la marinat 24 de ore la rece. Carnea de porc se tine in saramura 48 de ore.


Dupa trecerea timpului, scoatem din saramura carnea de gaina, o stergem pina se usuca in prosop de hartie iar marinada o pastram. Asezonam gaina si o lasam asa 10 minute. Carnea de porc scoasa din saramura( eu am avut sunca si slanina de porc puse la saramura si acolo am tinut si bucata de carne , 48 de ore) se taie in bucati mici. Intr-un vas, pe ochiul mare de la aragaz, punem la incins la foc mediu bucatile de carne de porc pina bucatile devin maro-aurii, crocante. Cand este gata, scoatem carnea si o lasam deoparte.


Facem focul mai mare si in grasimea ramasa de la carnea de porc( daca e prea putina, adaugam o lingura cu untura) adaugam carnea de gaina si o frigem pe toate partile; scoatem gaina si o punem deoparte. Adaugam faina, amestecam, punem iar gaina inapoi in vas si adaugam cognacul. Cu grija aprindem cu chibritul. Cand flacara se mai potoleste, adaugam marinada.


Dam la cuptor o ora, o ora jumatate (depinde de carnea de gaina) la foc mic. Adaugam apoi si carnea de porc fripta. Cu 10 minute inainte de a fi gata am adaugat 300 g ciuperci mici Champignion si le-am lasat sa se faca in vinul din vas.


Pofta mare !

 

TIPS-URI

1

Servim carnea de gaina cu ciupercile si legumele din marinada, alaturi de cativa cartofi natur.

Daca ti-a placut reteta noastra "Coq au vin" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (11)

Lorra 1

27.12.2011, 21:23

bun

mirela0911 1

27.12.2011, 22:06

bun, imi place!

mamaieelena 1

04.01.2012, 09:34

COMENTEAZA

Portia de lumina

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

10630 puncte

Valclaudia

7220 puncte

Constelatialeu

6780 puncte

Bya Ralu

6210 puncte

mirela0911

5240 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!