Covrigi polonezi

de diaconta in Dulciuri, 29 Mar 2015 | 7512 vizualizari

 

Eu nu prea eram prietenă cu aluaturile dospite, dar de-o vreme am început să mă împrietenesc cu ele. Imi place să le frământ, îmi place cum cresc cuminţi în cuptor. Ca să nu mai pomenesc cât de bună şi sănătoasă e pâinea făcută în casă. De data aceasta am ales să pregătesc aceşti covrigi polonezi, pufoşi, însiropaţi.
Am ales varianta pegatită de Ancuţa pentru ca nu sunt nici prea dulci, sunt exact cum ne plac nouă.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente aluat covrigi:
  • 550 g faina
  • 100 g unt topit
  • 75 g zahar
  • 25 g drojdie proaspata
  • 250 ml lapte calduţ
  • 1/2 lingurita sare
  • Vanilie
  • Coaja de lamâie
  • Pentru uns foaia:
  • 50 g unt moale
  • 1 lingura zahar pudra
  • Pentru uns deasupra:
  • 1 galbenus de ou
  • Puţin lapte
  • Ingrediente sirop:
  • 3 linguri miere de albine
  • 100 ml apa
  • Zeama de lamâie
Portii: 16
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Covrigi polonezi:

Pentru început drojdia am alifiat-o cu o linguriţă de zahar,am pus o lingura de faina si putin lapte caldut,apoi am lasat-o  cât sa se activeze drojdia si sa înceapa sa dospeasca.

Intr-un castron am cernut faina împreuna cu sarea si am pus zaharul.

Am facut o adâncitura în mijloc unde am pus drojdia.Am amestecat cu faina si apoi am adaugat aromele,laptele caldut si la urma untul topit si racit.

Se framânta un aluat elastic care se dezlipeste de peretii vasului.

Toata operatiunea nu dureaza prea mult.

In functie de tipul fainii si de umiditate s-ar putea sa mai fie nevoie de faina sau de lapte.

Aluatul însa nu trebuie sa fie prea moale.

Am asezat bila de aluat într-un bol,am acoperit cu un servet curat si am lasat la dospit aproximativ o ora,pâna când si-a dublat  volumul.

Am rasturnat aluatul pe o planseta,am împartit aluatul în doua parti si din fiecare am întins câte o foaie dreptunghiulara.

Am uns foaia cu jumatate din untul amestecat cu zahar,am împaturit foaia în doua,apoi am taiat fâşii de aproximativ 1.5 cm latime ,asa cum se vede în poza.

Fiecare fâşie am taiat-o în doua pe lungime,lasând un capat netaiat,

Am împletit cele doua capete si apoi i-am dat forma de covrig.Mie nu mi-au iesit prea frumosi,deci va trebui sa mai exersez.

Mie mi-au ieşit vreo 16 covrigi,dar unii au fost mai mari iar altii mai mici.

Am mai lasat sa mai dospeasca 10 minute,apoi i-am uns cu galbenus de ou amestecat cu lapte si i-am pus la cuptor la 200 de grade pentru 20-25 de minute.

In functie de cuptor,puteti sa ajustati timpul sau temperatura.

Cât s-au copt am pregatit siropul.Am amestecat mierea cu apa ,zeama de lamâie si am încalzit(fara a fierbe) pâna s-a topit mierea.

Am pus siropul peste covrigii fierbiti când i-am scos din cuptor.

Dupa cum vedeti,nu e complicat deloc.

Poftă bună să aveţi !!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Covrigi polonezi" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (43)

diaconta 1

14.04.2015, 23:28

Multumesc Poa

tanyapatap 1

18.04.2015, 16:43

Ce mult imi plac!! Multumim frumos!! Pentru reteta!!

diaconta 1

18.04.2015, 19:14

Tanyapatat cu mare drag.
Ma bucur ca ti-a placut

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

ieri la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

ieri la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

Prajitura cu gem de prune,o reteta gustoasa de post

pe 22.04 la 18:06

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Covrigi polonezi