Cozonac cu aluat oparit si umplutura de nuci

de katty in Dulciuri, 3 Mai 2016 | 793 vizualizari

 

Retete de Pasti
Ador cozonacul cu aluat oparit. Se mentine proaspat si pufos mai multe zile. Iar umplutura de albusuri si nuci il face si mai delicios. In afara de asta putem spune  ca este si economic deoarece dintr-un kilogram ies 4 cozonaci, nu 2 cum ies in mod obisnuit.

 

INGREDIENTE

  • Coca:
    • 1 kg faina alba
    • 150 gr zahar
    • 200 gr unt
    • 50 gr drojdie
    • 500 ml lapte
    • 8 galbenusuri
    • 2 linguri ulei+pentru uns blatul de lucru
    • o lingura coaja de portocala si amaie
    • 1 lingurita sare
    • 1 plic zahar vanilat
    • 1 galbenus+1 lingura lapte pentru uns
    Umplutura:
    • 8 albusuri
    • 400 gr zahar
    • un praf de sare
    • 300 gr nuci macinate
    • 1 lingura rom
    • 1 lingura cacao neagra
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu aluat oparit si umplutura de nuci:

Inainte cu cateva ore de a ne apuca de treaba trebuie sa scoatem toate ingredientele din frigider. Lucram cozonacul intr-o incapere bine incalzita ,fara curenti de aer. Cernem faina intr-un castron adanc. Oparim laptele. Luam 2-3 linguri de faina intr-un castron si turnam lapte fierbinte, amestecand continuu, sa nu se faca cocoloase. Amestecam pana obtinem consistenta unei paste. Lasam sa fie doar calduta, apoi adaugam o lingurita zahar si drojdia. Omogenizam si lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul.


Galbenusurile le frecam mai intai cu sarea, apoi adaugam zaharul, coaja de lamaie si portocala, zaharul vanilat, uleiul si la sfarsit jumatate din pachetul de unt topit, dar la temperatura camerei, nicidecum fierbinte. Facem o adancitura in mijlocul fainii in care punem drojdia crescuta, galbenusurile, restul de lapte caldut. Framantam pana aluatul se desprinde usor de pe peretii vasului. Din acest moment vom framanta aluatul de de jos in sus, turnand si restul de unt topit, caldut pana in momentul cand este incorporat tot untul. Acoperim vasul cu un prosop si il lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul.


Pregatim umplutura. Mixam albusurile cu un praf de sare putin, apoi adaugam zaharul si mixam in continuare pana obtinem o bezea tare. Adaugam nucile, romul, cacaua si omogenizam. Acoperim vasul si il lasam deoparte pana creste aluatul. Cand aluatul a crescut il impartim in 4 parti cat mai egale. Intindem fiecare bucata de aluat pe un blat de lemn uns cu putin ulei sub forma de dreptunghi. Asezam deasupra 1.4 din crema de nuci si rulam. Asezam ruloul intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Procedam la fel cu toate bucatile de aluat si crema. Lasam cozonacii sa creasca din nou pana isi dubleaza volumul. Batem galbenusul cu o lingura de lapte si ungem cozonacii deasupra. Dam tavile la cuptor la temperatura medie aproximativ 50 de minute. SAcoatem cozonacii si ii lasam sa se raceasca acopeiri cu un prosop.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu aluat oparit si umplutura de nuci" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (10)

simona72 1

04.05.2016, 08:47

Foarte bun cu asa ingrediente!

MotanLaOale 1

04.05.2016, 08:57

marcela1979 1

04.05.2016, 13:59

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

9340 puncte

Rocsi

6940 puncte

mirela0911

5940 puncte

Lau

Lau 9

5410 puncte

RODIMUR

4800 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Friganele sandwich
  • 18

    MA

  • 19

    MI

  • 20

    J

  • 21

    V

  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

RETETA RECOMANDATA
Cozonacul bunicii cu nucă