Cozonac cu ciocolata alba si fructe confiate

de Retete cu Margareta Cismasiu in Prajituri, 18 Apr 2015 | 3616 vizualizari

 

Demult am tot vrut sa fac cozonac cu fructe confiate. Am tot amanat pana intr-o zi cand am citit reteta Oanei Igretiu de la Savori Urbane.Cozonacul ei,pe langa fructe confiate,avea si ciocolata alba Cozonac cu ciocolata alba si fructe confiate.Cand am citit reteta,am zis : wow.trebuie s-o fac.Si am trecut la treaba.Am modificat putin reteta,sper ca Oana sa nu se supere.
A iesit un minunat cozonac pufos,aerat,nesfaramicios.Umplutura a fost pe masura.Pe langa fructele confiate,am pus si un mixt de fructe deshidratate,nuci prajite si taiate,alune migdale,dar am presarat si cateva linguri de nuci macinate.Toate legate intr-o crema dulce de ciocolata alba.Aromele au fost sublime.Aluatul vanilat,iar peste fructe am pus coaja de portocala confiata si am ras coaja de la o lamaie.

 

INGREDIENTE

  • Aluat:
  • 1kg faina,
  • 2oua,
  • 2 plicuri drojdie dr.Oetker,
  • 150gr zahar,
  • 150gr unt,
  • 2ling ulei,
  • 500ml lapte,
  • 1praf de sare,
  • zahar vanilat,
  • coaja de lamaie.
  • Umplutura:
  • 200gr ciocolata alba,
  • 100gr coaja de portocala confiata,
  • coaja rasa de la o lamaie,
  • 200gr fructe confiate,
  • 200gr mixt de fructe deshidratate,
  • 100gr nuca macinata.
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu ciocolata alba si fructe confiate:

Laptele caldut se amesteca cu drojdia, o lingura din cantitatea de zahar, ouale, 2 linguri faina. Restul de faina, zahar, untul moale, aromele se pun intr-un vas mare peste care se rastoarna amestecul de lapte si drojdie. Se framanta bine pana rezulta un aluat omogen. In acest moment se adauga uleiul si se framanta pana se incorporeaza bine in aluat. Aluatul trebuie sa fie legat, omogen si nelipicios.

Se acopera cu un servet curat si se lasa sa dospeasca in loc cald,ferit de curenti de aer. Se tine aprox.o ora, pana isi dubleaza volumul.

Se incinge cuptorul. Aluatul se rastoarna pe masa infainata bine. Pentru a lucra mai usor, eu am impartit aluatul in doua parti egale. Din prima jumatate se intinde o foaie groasa de 0.5cm peste care se presara nucile macinate. Deasupra se presara fructele confiate amestecate cu cele deshidratate. Peste ele se presara coaja de porocala tocata marunt,apoi ciocolata alba taiata fasii subtiri. Deasupra se rada coaja de lamaie.

Foaia de aluat se ruleaza pe latura  lunga.Sulul se taie in doua, la dimensiunea tavii de copt. Fiecare jumatate va fi un minunat cozonac.Se pune in tavi unse cu unt si se mai lasa 30 min.la dospit. Deasupra se unge cu ou batut si se da la cuptor.

La fel se procedeaza si cu a doua jumatate de aluat.

Si inca un pont de la Oana: Pentru a se pastra mai multe zile proaspat cozonacul, se face un sirop din 50ml lapte, 3 linguri zahar,un zahar vanilat. Cand cozonacul este crescut si aproape rumen,se pensuleaza repede acest sirop si se mai da la cuptor cateva minute.

Cand sunt gata,se scot din forme sa nu transpire si se lasa sa se raceasca pe un gratar.

Dupa ce s-au racit, se pot portiona si servi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu ciocolata alba si fructe confiate" nu uita sa-i faci un review.

Recomandari pentru tine si casa ta

Prima Latte III rosu

- 800 lei
1699.99 lei
899.99 lei

COMENTARII (10)

Rocsi 1

19.04.2015, 19:52

Chiar daca am zis ca sunt satula de cozonac, din asta as servi o feliuta!

Geanina87 1

19.04.2015, 21:18

ce bine arata!

mirela0911 1

20.04.2015, 14:30

Delicios cozonacul!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

ieri la 18:55

Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

ieri la 10:49

Musaca de dovlecei, o reteta usoara si sanatoasa pentru intreaga familie

de Miha 9

pe 22.04 la 19:58

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Reteta de prajitura Regina Maria