Cozonac cu multe galbenusuri

de Lavinia in Dulciuri, 26 Dec 2013 | 4609 vizualizari

 

Desi am incercat atatea retete de cozonac ,aceasta a fost singura care m-a multumit pe deplin.Cu siguranta asta va ramane preferata mea si o voi reface de cate ori voi avea ocazia !:)Este foarte pufos si incredibil de aromat :) Sursa de inspiratie :pofta-buna.com

 

INGREDIENTE

Aluat:

  • aprox. 1 kg faina
  • 20 g drojdie uscata
  • 15 galbenusuri
  • 280 g zahar
  • 5 pliculete zahar vanilat
  • 450 ml lapte gras
  • 60 ml ulei
  • 150 g unt gras
  • coaja de la 2 lamai
  • 1/2 lingurita sare
  • 100 ml lapte +1 lingura de faina pentru oparit

Umplutura de mac:

  • 300 g mac macinat
  • 100 ml lapte
  • 200 g zahar
  • 3 pliculete zahar vanilat
  • 1 lingura de miere
  • 1 lingurita coaja de lamaie

Umplutura de nuca si rahat:

  • 200 g nuca macinata
  • 65 ml lapte
  • 1 lingura de miere
  • 180 g zahar
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 1 lingurita coaja de lamaie
  • 100 g stafide
  • 1 lingurita esenta de rom
  • 80 g rahat taiat cubulete mici

Pentru uns:

  • 2 galbenusuri desfacute in 2 linguri de lapte
  • mac pentru presarat
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu multe galbenusuri:

Pregatim din timp ingredientele la temperatura camerei. Intr-un vas incapator cernem faina si o amestecam cu drojdia uscata. Galbenusurile le frecam bine cu sarea si le lasam la odihnit 45-60 de minute pana isi accentueaza culoarea. Punem laptele pe foc cu zaharul si zaharul vanilat si il lasam pana se topeste complet zaharul. Lasa laptele la racit pana devine doar caldut.

Pune intr-o craticioara 100 ml lapte la fiert apoi adauga 1 lingura de faina si amesteca bine ca sa nu se formeze cocoloase. Peste faina amestecata cu drojdie pune galbenusurile,opareala racita,coaja de lamaie si incepe sa framanti usor adaugand si laptele cu zaharul si uleiul putin cate putin. Topeste usor untul, trebuie sa ramane bucati intregi,netopite . Adauga si untul putin cate putin si continua sa framanti pana obtii un aluat elastic,nelipicios .(framantatul trebuie sa dureze cel putin o ora,eu l-am framantat cam 1 ora si 15 minute)

Aluatul astfel format pune-l intr-un vas incapator si lasa-l la dospit intr-un loc caldut,ferit de curent pentru 2 ore. Intre timp prepara umpluturile. Pune laptele la fiert cu zaharul amestecand periodic pana se topeste zaharul.

Adauga mierea ,macul macinat ,coaja de lamaie si vanilia si amesteca bine. Procedezi la fel si cu umplutura de nuca doar ca adauga in plus stafidele si romul. Imparte aluatul in 2 parti aprox. egale. Prima parte o imparti in 2 . Fiecare bucata o intinzi bine (eu m-am folosit de mana,nu am avut nevoie de sucitor) si pui umplutura de mac. Rulezi bine si "impletesti " cele 2 suluri. Pui cozonacul in tava pana il pregatesti pe celalalt.

A doua parte o imparti in 3 . Fiecare bucata o intinzi bine,pe una pui rahatul si rulezi usor iar pe celalalte doua pui compozitia de nuca,rulezi bine apoi il impletesti. Lasa cozonacii in tava la dospit pentru 30 de minute apoi baga-i in cuptorul preincalzit pentru aprox 1 ora. Inainte cu 15-20 de minute sa fie gata ii ungi cu galbenus si presari mac.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu multe galbenusuri" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Rețetă gustoasă de post: Sote de conopidă cu ciuperci

ieri la 19:36

Reteta de Muschiulet de porc in crusta aromata - un deliciu crocant si sanatos

de Miha 9

ieri la 18:53

Reteta Cremsnit, cum sa prepari rapid cel mai delicios desert cu crema de vanilie

de Miha 9

ieri la 18:32

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Desert cozonac cu mere, nuca si gem de prune (de post)