Cozonac cu nuca

de Poliana in Dulciuri, 31 Mai 2012 | 2458 vizualizari

 

Pentru ca se apropie o sarbatoare importanta, va propun o reteta delicoasa de cozonac ;)
Reteta imbina o parte din sfaturile mamei mele, dar si tehnica pe care am preluat-o de la Laura si care m-a determinat sa-l fac.

 

INGREDIENTE

  • Maia
  • 100 gr faina
  • 100 ml lapte gras
  • 25 gr drojdie proaspata
  • Aluat
  • 1 kg faina
  • 4 linguri zahar
  • 1 lingura miere
  • ~300 ml lapte
  • 1 lingurita zahar vanilat
  • 4 galbenusuri
  • 4 linguri smantana
  • 1 lingura ulei
  • 1 ou intreg
  • 1 lingurita plina cu varf de sare
  • Umplutura
  • 600 gr nuca macinata
  • 200 ml lapte
  • 3 linguri cacao
  • 1 lingura miere
  • 180 gr zahar
  • 2 lingurite esenta de rom
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nuca:

Incepem cu maiaua. Laptele caldut (nu fierbinte) se amesteca cu faina si drojdia maruntita. Se lasa la dospit intr-un loc caldut si ferit de curentii de aer. Cuptorul incalzit foarte putin este cel mai potrivit loc, pot sa confirm! Se lasa in jur de 45 de minute, eu am lasat-o doar o jumatate de ora pentru ca ma grabeam, si a fost bine si asa :)


Pentru aluat vom avea ceva mai mult de munca. Cernem faina intr-un castron, si facem o adancitura.


Galbenusurile le batem putin cu oul intreg, adaugam smantana, zaharul , mierea si omogenizam. Laptele il incalzim putin. In adancitura facuta in faina punem maia, apoi amestecul cu galbenusuri si laptele. Incepem sa framantam aluatul pana obtinem o compozitie cat de cat omogena. Adaugam sarea si mai framantam pana se omogenizeaza bine. La sfarsit adaugam uleiul si mai framantam putin pana obtinem un aluat elastic, care nu se lipeste de maini. Daca aluatul este prea lipicios se mai adauga cate o lingura de faina.


Operatiunea de framantare nu este usoara, iar pentru a obtine un aluat bun este bine sa se framante cat mai mult. Eu am rezistat eroic o jumatate de ora, si a iesit un aluat extrem de elastic si usor de lucrat, dar cine vrea poate sa-l framante si mai mult :D Acoperim aluatul cu folie de plastic sau cu un prosop curat de bucatarie, si il lasam la dospit pentru o ora, la loc caldut, adica din nou la cuptor in cazul meu.


Un alt aspect important pentru un aluat reusit este ca ingredientele sa fie la temperatura camerei, deci scoase din frigider cu aproximativ 2 ore inainte de folosire.


In timp ce aluatul dospeste ne ocupam de umplutura, partea cea mai buna a cozonacului pentru mine :P


Nuca macinata se amesteca cu zaharul si cacaoa. Laptele impreuna cu mierea se incalzesc la foc mic, se amesteca bine pana se dizolva mierea, apoi se pune treptat peste nuca si se amesteca incontinuu. La sfarsit se pune esenta de rom, si din nou amestecam bine pana se omogenizeaza aromele. Compozitia nu trebuie sa fie lichida, ci bine legata.


Dupa o ora, aluatul se pune pe masa de lucru presarata cu faina, se framanta putin pentru a se scoate aerul, atat doar, iar apoi se imparte in patru. Fiecare bucata se intinde bine si se unge cu 1/4 din crema.


Bucatile de aluat se ruleaza strans, si se impletesc doua cate doua, unindu-se bine la capete.


Se pregatesc doua tavi de cozonac, se ung cu ulei sau se tapeteaza cu hartie de copt, si se pun cozonacii in ele cu delicatete. Se aranjeaza cat mai frumos posibil :P


Se ung cu albus batut si se mai lasa la dospit inca o ora, pana ce cozonacul depaseste putin marginea tavii


Cuptorul se incalzeste bine la 190 grade. Dupa ce cozonacii au terminat de crescut, iar cuptorul este cald, se introduc la cuptor. Dupa 10 minute micsorati temperatura la 180 de grade si mai lasati cozonacii 30-35 de minute, pana sunt rumeniti frumos.


Se lasa 10 minute in tava, sa se racoreasca putin, apoi se scot pe gratar, iar voi va trebui sa aveti rabdare sa se raceasca complet pentru a putea gusta din minunatia asta :P Cu cat asteptarea e mai lunga, cu atat mai mare e placerea! :)


Tot familionul a fost incantat de isprava mea, si acum fiindca se apropie o sarbatoare importanta, cu siguranta va trebui sa repet aceasta minunatie.


Daca nu ma credeti ca sunt deliciosi, poate va conving pozele :P



Enjoy!

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (34)

Poliana 1

14.06.2012, 23:06

Miuta, multumesc

Krystyan Trendy 1

19.12.2013, 22:44

grozav cozonacul

babi5 1

28.06.2014, 18:20

Tare bun

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

9340 puncte

Rocsi

6940 puncte

mirela0911

5940 puncte

Lau

Lau 9

5410 puncte

RODIMUR

4800 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
RETETA RECOMANDATA
Tort cu mousse de ness