Cozonac cu nuca, mac si caramel

de Sidy in Prajituri, 28 Dec 2012 | 8260 vizualizari

 

"Caramelul este un detaliu in plus care face diferenta...!!! A iesit foarte bun, aportul caramelului este foarte reusit!" ...acestea sunt cuvintele Angelicai Nistor , dupa a carei reteta m-am luat si eu, ca si alte fete de pe acest site si a iesit ceva deosebit.
Bineinteles cu cateva modificari fata de reteta initiala....Si pentru ca nu cred ca voi mai apuca anul acesta sa postez alta reteta , va urez de pe acum :
Sa aveti parte de multa iubire si-un ocean imens de fericire.
Toate visele sa vi se implineasca si mult noroc ingerii sa va daruiasca !
An Nou fericit ! La multi ani !

 

INGREDIENTE

  • Aluat
  • 1175 g faina alba de calitate
  • 1si 1/2 cana lapte caldut
  • 7 linguri zahar
  • 50 g drojdie
  • 5 oua
  • 350 g margarina Rama
  • 1 lingurita rasa sare
  • coaja de lamaie
  • Umplutura
  • 300 g nuca macinata
  • 200 g mac macinat
  • 300 g zahar
  • 150 g rahat
  • 100 g stafide
  • esenta rom
  • Caramel
  • 300 g zahar
  • 100 g unt
  • 225 ml frisca lichida
  • +
  • -1 galbenus pentru uns
  • - unt pentru uns tavile
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nuca, mac si caramel:

Facem aluatul:


Inmuiem drojdia in lapte caldut si putin zahar.


Topim margarina pe foc mic.


Intr-un bol mare amestecam faina cu zaharul, adaugam drojdia dospita.Apoi adaugam pe rand laptele ramas, sarea, ouale batute bine , coaja de lamaie ,amestecam si adaugam si margarina topita , dar nu fierbinte.


Framantam bine de tot macar 30 de minute pina rezulta un aluat elastic si pufos.


Il lasam la dospit, acoperit , 40 de minute.


Intre timp preparam caramelul astfel: Intr-un vas de tuci punem zaharul la foc mic , la topit. Cand incepe sa se inchida la culoare il amestecam pina se topeste tot zaharul.Aveti grija sa nu se inchida prea tare la culoare ca atunci se amareste..Luam vasul de pe foc si adaugam frisca lichida- aveti grija sa nu va opariti cu aburii -Punem din nou pe foc mic, adaugam untul si il lasam sa se topeasca.Omogenizam.


Dupa ce a dospit, aluatul il impartim in 10 parti egale.Fiecare foaie o intindem subtire de tot.


Umplutura o obtinem amestecand nuca si macul macinat cu zaharul, esenta de rom si cu rahatul bucatele dat prin zahar praf.


Ungem fiecare foaie cu caramelul caldut, in strat subtire si apoi presaram nuca pe 3 foi si mac pe doua foi.


Rulam fiecare foaie separat.


Intr-o tava pentru cozonaci, unsa cu unt, punem cele 5 suluri.


Vor rezulta doi cozonaci.


Ii lasam sa se odihneasca 20 de minute.


Ii ungem cu galbenusul batut cu doua linguri cu lapte. si ii dam la cuptor la foc potrivit( 140 de grade) aproximativ o ora pina se coc si devin aramii.


Ii scoatem din cuptor dupa ce s-au copt, ii lasam putin sa se odihneasca , apoi turnam deasupra lor caramelul ramas( daca trebuie il incalzim putin).Alta data cand am sa-l mai fac ,as face cantitate dubla de caramel , sa am ce adauga si deasupra cozonacului copt, ca mi-a ramas foarte putin....


Pofta mare !


 

TIPS-URI

1

Cine doreste , poate presara peste caramel, nuca taiata.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca, mac si caramel" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (30)

Sidy 1

25.02.2014, 09:02

Multumesc frumos Mokuska

mihaelar63 1

22.12.2014, 00:08

Super-fain cozonacul Sidy . L-am facut si eu de Paste . Multumesc

Sidy 1

22.12.2014, 06:22

Mihaela63

COMENTEAZA

Portia de lumina

Juriul

Juriul

Într-un acces de modestie și curiozitate, că exces am tot timpul, glumesc, firește, n-am avut încotro decât să mă uit în dicționar în momentul în care, primind un telefon, am constatat că mi s-a făcut o propunere aproape indecentă, cu tentă...

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

RODIMUR

7120 puncte

mirela0911

5800 puncte

Catalina L

5220 puncte

Rocsi

4900 puncte

xana

4070 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Risotto cu ciuperci si parmezan
  • 16

    MI

  • 17

    J

  • 18

    V

  • 19

    S

  • 20

    D

  • 21

    L

  • 22

    MA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Ruladă din cotlet de porc

de Ancutsa 5

ieri la 22:04

Tort Împărătesc

de Ancutsa 5

ieri la 21:33

Pui intreg cu legume la cuptor

de Ancutsa 5

ieri la 20:50

Desert prajitura cu vanilie si fructe de padure

de Ancutsa 5

ieri la 20:31

Desert inghetata de cafea si ciocolata

de Ancutsa 5

ieri la 20:19

RETETA RECOMANDATA
Saviecuta cu mac, Baigli sau cozonacei ca-n Banat