Cozonac cu nucă şi caramel

de madi_marin in Dulciuri, 24 Dec 2012 | 4630 vizualizari

 

Am vazut reţeta Angelicăi Nistor (www.angi-food.blogspot.ro)şi mi-a plăcut foarte mult. De caramel nu am fost eu foarte încântată pentru că nu mi-a ieşit chiar cum trebuia, dar a rezultat un cozonac bun şi aspectuos. Diseara duc într-o vizită unul cadou şi sper sa le placa gazdelor.

 

INGREDIENTE

  • 2 cozonaci:
  • 850 g făină
  • 1 cană lapte
  • 5 linguri cu zahăr
  • 30 g drojdie
  • 3 ouă
  • 1 pachet de margarină Unirea
  • Umplutura:
  • 500 g nucă
  • 200 g zahăr
  • coaja rasă de la o portocală
  • esenţă de vanilie
  • esenţă de rom
  • Pentru uns:
  • 3 gălbenuşuri
  • 1 lingură smântână de gătit sau lapte
  • zahăr brun
  • Caramel:
  • 200 g zahăr
  • 70 g margarină/unt
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nucă şi caramel:

Se amestecă uşor făina cernută cu zahărul,  se adaugă laptele călduţ în care s-a dizolvat drojdia şi ouăle bătute amestecate cu margarina topită şi uşor răcită.

Se frământă un aluat elastic , nelipicios şi potrivit de tare (cam 12 – 15 minute). Se lasă la dospit cam o jumătate de oră sau 40 de minute.

Caramel: se pune zahărul la topit într-un vas la foc mic ca să nu se ardă. Eventual se pot adăuga câteva picături de apă. Se obţine un caramel clar şi deschis la culoare peste care se adauga untul sau margarina topită. Se amestecă cu grijă până ce s-a topit complet, apoi se adaugă smântâna pentru frişcă şi se pune vasul pe foc până ce compoziţia capătă consistenţă. Se dă la răcit.

Aluatul crescut se împarte în 10 bucăţi, care se întind pe rând în foi subţiri, se ung cu un strat de caramel şi se presară cu amestec de nucă, zahăr, coajă de portocală şi esenţe. Se rulează, apoi se pun câte 5 suprapuse în două tăvi de cozonac tapetate cu hârtie de copt. Se lasă la crescut încă 15 minute, apoi se ung cozonacii cu gălbenuşurile frecate cu smântâna şi se presară cu zahăr brun.

Se coc la foc potrivit până sunt gata.

Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nucă şi caramel" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (23)

danakarin 1

25.12.2012, 08:53

Bravo, ce bine arata!

diaconta 1

25.12.2012, 17:34

in suflet mi-a intrat reteta asta

Rocsi 1

25.12.2012, 18:49

Foarte frumos iar gustul cred ca este divin

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Cozonac floare cu scortisoara