Cozonac cu nuca si ciocolata

de La Ancuta in Dulciuri, 23 Ian 2012 | 5772 vizualizari

 

Am vazut ieri cozonacii Nadinei si mi-am amintit ca am o reteta nepostata. Acestia sunt cozonacii facuti pentru Craciun. Dupa cum probabil stiti, la noi nu lipsesc cozonacii de Sarbatori. Mie imi plac foarte mult, chiar daca necesita mai multa munca. Am refacut aluatul folosit la cornurile cu ciocolata, aluat pe care vi-l recomand :).

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 1 kg faina
  • 250 g iaurt
  • 3 oua
  • 135 g unt
  • 200 g lapte
  • 1 plic de zahar vanilat
  • 230 g zahar
  • 1 praf de sare
  • 35 g drojdie proaspata
  • coaja rasa de lamaie
  • esenta de rom
  • Pentru umplutura:
  • 225 g nuca macinata
  • 4 albusuri
  • 5 linguri de zahar
  • esenta de rom
  • 200 g ciocolata tip finetti
  • 150 g nuca taiata marunt
  • Pentru finisat:
  • 1 galbenus
  • 2 linguri de lapte
Portii: 3
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nuca si ciocolata:

Avem grija ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei.

Amestecam drojdia cu 1 lingura de zahar si putin lapte caldut. Lasam 5 minute pana creste putin. Cernem faina intr-un vas si facem o gropita in mijloc apoi adaugam drojdia activata. Pe margini adaugam restul de zahar, vanilia si coaja de lamaie. Peste faina adaugam ouale si incepem sa framantam. Urmeaza iaurtul,
esenta de rom si praful de sare iar apoi laptele caldut si untul topit.

Framantam bine pana obtinem un aluat elastic care nu se mai lipeste de mana. Pentu ca rezultatul final sa fie un cozonac pufos si bun trebuie sa ne inarmam cu putina forta si rabdare.

Dupa ce am framantat aluatul il acoperim cu un prosop de bucatarie si il lasam la loc caldut pana isi dubleaza volumul (~1 ora si jumatate).

Intre timp pregatim umplutura:
Batem albusurile spuma cu un praf de sare iar apoi adugam zaharul si mixamm pana devine spuma lucioasa. Adaugam nuca macinata si esenta de rom si amestecam usor pana se omogenizeaza.

Pentru umplutura de ciocolata amestecam nuca taiata cu ciocolata.

Dupa ce a dospit rasturnam aluatul pe masa usor infainata si il impartim in 6 parti egale. Pentru fiecare cozonac vom folosi 2 bucati de aluat.

Intindem o bucata in foaie dreptunghiulara, nu prea groasa. Punem o treime din umplutura cu nuca si nivelam. Rulam foaia strans, pe partea mai lunga.

Procedam la fel si cu urmatoarea bucata de aluat, dar de aceasta data vom unge cu o treime din crema de ciocolata.

Rasucim cele doua suluri, iar cozonacul rezultat il vom aseza in tava tapetata cu hartie de copt.
Procedam la fel si cu ceilalti doi cozonaci.

Lasam cozonacii in tava, la loc caldut, timp de 20-30 de minute. Dupa ce au crescut ii ungem cu galbenusul de ou desfacut in 2 linguri de lapte.

Dam tavile la cuptor, la foc mare, timp de 10 minute. Dam apoi focul mic si mai coacem inca 25-30 de minute.

Scoatem din tavi si lasam la racit pe un gratar.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca si ciocolata" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
citeste mai mult
Ardei gras roșu umplut cu pâine și gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Cozonac cu nuca