Cozonac cu nuca si mac

de La Ancuta in Dulciuri, 15 Iun 2011 | 16311 vizualizari

 

Cu toate ca am fost foarte multumita de ultimul aluat folosit la cozonaci, am ales sa incerc inca o reteta. Este reteta Laurei Laurentiu si va pot spune ca mi-a placut mult.

 

INGREDIENTE

Ingrediente pentru 3 cozonaci:

  • 1 kg faina de buna calitate
  • 360 ml lapte
  • 200 g zahar
  • 6 galbenusuri
  • 2 oua intregi
  • 200 g unt topit
  • 1 praf de sare
  • 20 g drojdie proaspata sau 14 g drojdie uscata
  • coaja de lamaie, vanilie, esenta de rom

Umplutura de nuca:

  • 300 g nuca macinata
  • 300 g zahar
  • 4 albusuri
  • esenta de rom

Umplutura de mac:

  • 150 g mac macinat
  • 75 ml lapte
  • 5 linguri zahar

Pentru finisat:

  • 1 ou
  • zahar
Portii: 3
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nuca si mac:

Ca si in ultimele randuri eu am framantat aluatul cu robotul. Am amestecat drojdia cu 2 linguri de zahar si putin lapte caldut si am alasat sa creasca.
In vasul robotului am pus faina cernuta, aromele si parful de sare.
Am dizolvat zaharul in laptele cald.

Am batut ouale cu furculita si le-am amestecat cu laptele caldut. Peste faiana am pus drojdia si apoi laptele amestecat cu ouale. Dupa ce s-au amestecat bine ingredientele am adaugat untul topit, dar nu fierbinte si am lasat sa framante bine.

Am rasturnat aluatul intr-un castron si l-am acoperit. L-am lasat la dospit ~1 ora si jumatate.

Intre timp ne ocupam de umpluturi.

Batem albusurile spuma cu un praf de sare iar apoi adaugam zaharul si mixam pana devine spuma lucioasa. Adaugam apoi nuca macinata si esenta de rom si amestecam usor pana se omogenizeaza.

Macul macinat il oparim cu lapte fierbinte. Adaugam zaharul si lasam la racit.

Dupa ce aluatul a dospit il rasturnam pe masa de lucru si il impartim in 3 parti egale. Fiecare parte o impartim in doua.. Intindem doua foi dreptunghiulare. Pe una o ungem cu o treime din umplutura cu nuca iar pe celalata cu o treime din umplutura cu mac.

Rulam fiecare foaie iar apoi le rasucim.
Asezam cozonacul in tava unsa cu unt sau tapetata cu hartie de copt si lasam la crescut inca 20 de minute. Ungem apoi cu ou batut si presaram cu zahar.

Procedam la fel si cu ceilalti doi cozonaci. Dupa ce au crescut in tavi, dam cozonacii la cuptor, la foc potrivit 10 minute iar apoi reducem focul la minim si mai lasam ~30 de minute.

Cozonacii trebuie sa fie bine rumeniti si usori.

Scoatem din tavi si lasam sa se raceasca pe un gratar de bucatarie (asta daca putem, pentru ca sunt foarte buni calzi :D).

Sursa

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca si mac" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Fursecuri cu nuca Montignace