Cozonac cu urda si lapte batut

de La Ancuta in Dulciuri, 19 Iul 2011 | 5407 vizualizari

 

Am primit o bucata mare de urda si m-am tot gandit ce sa fac cu ea. Clatite mancasem de curand, asa ca trebuia sa fie altceva. Asa am ajuns la acest cozonac pufos si bun. Iar pentru ca nu aveam niciun strop de lapte in casa, l-am facut cu lapte batut. A iesit o bunatate si toata lumea a fost incantata.

 

INGREDIENTE

  • Aluat pentru 2 cozonaci:
  • 3 oua
  • 48 g drojdie proaspata
  • 150 g zahar
  • 300 ml lapte batut
  • 100 g unt
  • 830 g faina
  • 1/2 lingurita sare
  • coaja rasa de la o lamaie
  • Pentru umplutura:
  • 750 g urda
  • 4 oua
  • 5-6 linguri zahar
  • coaja rasa de lamaie
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • stafide (optional)
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus desfacut in 2 linguri de lapte (sau apa)
Portii: 2
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu urda si lapte batut:

Eu am pregatit aluatul in robot, dar pentru cine vrea sa framante aluatul cu mana, poate proceda in felul urmator:


Amestecam drojdia cu 1 lingura de zahar si putin lapte batut caldut si lasam sa creasca putin. Intr-un castron cernem faina si presaram pe margine sarea. Adaugam in mijlocul fainii zaharul, coaja de lamaie si maiaua. Amestecam putin iar apoi adaugam ouale si incepem sa framantam. Adaugam treptat laptele batut caldut si framantam bine. Dupa ce s-a omogenizat adaugam untul topit si racit si framantam pana nu se mai lipeste aluatul de maini.


Si pentru framantatul cu robotul folosesc aceiasi ordine, dar sar peste etapa de framantat din greu. Asta va fi treaba robotului :))).


Rasturnam aluatul intr-un castron incapator si acoperim cu un prosop curat. Lasam la caldura pana isi dubleaza volumul. La caldura care a fost in casa nu a trebuit sa il las prea mult la dospit :D.


Intre timp pregatim umplutura.


Mixam bine urda cu zaharul si zaharul vanilat iar apoi adaugam galbenusurile si coaja de lamaie si amestecam pana se omogenizeaza. Batem albusurile spuma cu un praf de sare si le incorporam in crema de urda. La final adaugam stafidele.


Rasturnam aluatul pe planul de lucru usor infainat. Impartim aluatul in doua parti egale. Intindem apoi o parte de aluat in foaie dreptunghiulara si repartizam pe toata suprafata jumatate din crema de urda. Rulam foaia pe latura cea mai lunga si asezam apoi cozonacul in tava tapetata cu hartie de copt sau unsa bine cu unt. Cu cealalta parte de aluat putem sa procedam la fel. Eu am vrut sa fac si un cozonac rasucit si astfel am impartit restul de aluat in doua parti egale. Am intins doua foi pe care le-am unplut cu crema ramasa si apoi le-am rulat.


Sulurile formate le-am rasucit apoi le-am pus in tava tapetata cu hartie de copt. Acoperim tavile si le lasam inca 15-20 de minute, la loc caldut. Ungem cozonacii cu galbenus iar apoi ii dam la cuptor, la foc maricel timp de 10 minute. Dam apoi focul la minim si coacem cozonacii inca 30-40 de minute. Incercam cu scobitoarea. Scoatem apoi din cuptor si lasam sa se raceasca.


Se potrivesc perfect cu o cana de lapte sau o cafea mare :)

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu urda si lapte batut" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (33)

La Ancuta 1

20.07.2011, 20:41

Kamy merita sa incerci

mamaieelena 1

24.07.2011, 20:12

iri_iri 1

06.04.2015, 19:14

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

oanapl

9990 puncte

Constelatialeu

9580 puncte

Rocsi

5420 puncte

Satisfyyourcravings

5000 puncte

mirela0911

4860 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Evantai cu legume
  • 17

    D

  • 18

    L

  • 19

    MA

  • 20

    MI

  • 21

    J

  • 22

    V

  • 23

    S

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

RETETA RECOMANDATA
Chec cu nuca si stafide ”asubana”