Cozonac cu zahar caramelizat

de Merisor in Dulciuri, 17 Sep 2015 | 4209 vizualizari

 

Este un fel de Rosenkranz, pe care l-am facut prima data cu ani in urma dupa o reteta din revista "Practic in bucatarie".
Si cum eu nu prea respect intocmai o reteta, nu am putut sa-l denumesc Rosenkranz, ca apoi ar navali haterii si si-ar satisface rautatile cu reteta mea :)))))))))
Pot sa va spun ca a iesit o nebunie de cozonac.
Iar din cantitatile pe care le voi prezenta, au rezultat doi cozonaci, pe unul l-am caramelizat, iar pe celalalt l-am lasat simplu.

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 4 galbenusuri de ou
  • 400 ml lapte
  • 150 gr smantana
  • 150 ml ulei
  • 200 gr zahar
  • 2 lingurite esenta de rom
  • 1250 gr faina
  • 50 gr drojdie proaspata
  • 1/2 lingurita sare
  • Pentru caramel:
  • 5 linguri zahar
  • Pentru umplutura nr. 1:
  • 3 mere acrisoare
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita scortisoara
  • 2 piscoturi Savoiardi
  • Pentru umplutura nr. 2:
  • 5 albusuri de ou
  • 5 linguri zahar
  • 150 gr nuca
  • 2 linguri cacao
  • 1 varf cutit sare
  • Pentru uns al doilea cozonac:
  • 1 galbenus de ou
  • 1/2 lingurita lapte
Portii: 2
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu zahar caramelizat:

Pentru inceput, mentionez ca ingredientele folosite trebuie aduse la temperatura camerei cu cel putin o ora inainte de inceperea procedeului de lucru.

Intr-un bol, sfaramam drojdia, adaugam 1 lingura de zahar si le frecam cu ajutorul unei linguri de lemn, pana la diluare.

Adaugam 200 ml lapte caldut, 2 maini de faina si omogenizam.

Aceasta este maiaua pe care o lasam la crescut pana isi dubleaza volumul, 10-15 minute maxim, daca ingredientele folosite sunt de calitate (faina, drojdia).

Eu am folosit faina de tara si drojdie Budafok, cubulet de 50 gr.

Intr-un vas incapator, cernem 1 kg de faina.

Frecam galbenusurile cu sarea si zaharul, pret de cateva minute, pana cand devin spumoase.

Adaugam smantana, 100 ml ulei, esenta, omogenizam si turnam amestecul in vasul cu faina, dupa ce am facut o adancitura la mijlocul acesteia.

Incalzim restul de lapte.

Peste ingredientele din vas, turnam maiaua crescuta, iar cu laptele incalzit, clatim vasele in care au fost maiaua si galbenusurile, ca sa recuperam totul de pe pereti vaselor.

Eu am mai spus ca nu imi place sa fac risipa de ingrediente, asa ca recuperez cam tot ce se poate. :P

Incepem sa adunam faina de pe margini, peste ingredientele de la mijlocul vasului, amestecandu-le si turnand in acelasi timp cate putin lapte din cele doua vase.

Procedam asa pana la epuizarea ingredientelor.

De mentionat ca eu amestec totul cu o lingura de lemn.

Infainam masa si rasturnam aluatul din vas, apoi incepem sa-l framantam, punand faina pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini.

Ne folosim si de uleiul oprit(50 ml), pe care il turnam treptat in maini, in timp ce framantam aluatul.

Cu alte cuvinte, ne clatim cu ulei, pentru a indeparta aluatul care se lipeste de maini.

Iar la final, dupa ce am incorporat faina, mai turnam pe masa de lucru putin ulei si framantam aluatul peste el.

Vom obtine un aluat usor moale, dar nelipicios, pe care il vom acoperi cu stergare de bucatarie si il vom lasa la crescut pana cand isi dubleaza volumul.

Intre timp ne ocupam de umpluturi.

Pentru umplutura nr. 1, dam merele pe razatoare, cu coaja cu tot, dar fara cotoare, bineinteles.

Le amestecam cu scortisoara si zaharul, apoi adaugam peste ele, piscoturile trecute prin robot.

Pentru umplutura nr. 2, mixam albusurile cu un praf de sare, pana devin spumoase, apoi adaugam, treptat, zaharul si mixam energic pana obtinem o bezea tare.

Macinam nuca, mai grosier si o adaugam peste bezea, impreuna cu cacaua si omogenizam.

Preparam si caramelul.

Intr-o forma rotunda, o cratita, caramelizam pe foc, cele 5 linguri de zahar, amestecandu-le continuu, pentru a se arde uniform.

Vasul meu a avut diametrul de 23 cm.

Imprastiem zaharul ars pe peretii vasului, rotind-ul, pentru a se imprastia zaharul ars, uniform si lasam vasul la racit.

Cand aluatul a crescut suficient(cam in 30-35 de minute), il impartim in doua.

Intindem prima parte pe masa de lucru unsa cu putin ulei sau infainata(eu o ung), intr-o foaie groasa de un deget si peste ea, intindem umpluturile.

Peste jumatate de foaie intindem jumatate din prima umplutura, iar peste cealalta parte de foaie, intindem jumatate din a doua umplutura.

Decupam foaia la jumatate si rulam separat fiecare umplutura, apoi taiem rulourile in bucati egale si le asezam alternativ, in vasul tapetat cu caramel.

Relevante pentru explicatii sunt si pozele.

Pentru celalat cozonac, intindem foaia de aluat, intindem la fel umpluturile si rulam.

Asezam ruloul in tava tapetata cu hartie de copt.

Lasam din nou cozonacii la crescut pana isi vor dubla volumul, dupa care ii coacem in cuptorul preincalzit, la 180 de grade, pentru aproximativ 45 de minute.

Foarte bun si pufos iese cozonacul cu smantana in aluat!

 

TIPS-URI

1

Cozonacul fara caramel, il ungem cu galbenus de ou amestecat cu lapte, inainte de a-l da la cuptor.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu zahar caramelizat" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Limonada a la Cleme - reteta racoritoare si plina de vitamine

pe 02.05 la 20:10

Carrot cake reteta de tort de morcovi cu crema de branza

pe 02.05 la 14:02

Plăcinte cu carne - aperitiv gustos cu carnea rămasă

pe 02.05 la 11:25

Tiramisu la pahar cu cozonac - Rețeta unui desert ușor și delicios

pe 02.05 la 10:57

TOP
utilizatori

laura_n

3385 puncte

Rocsi

2610 puncte

Constelatialeu

2522 puncte

Catalina L

1978 puncte

oanapl

1227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert baigli unguresc