Cozonac împletit cu stafide, nuci și cacao

de DinDragostePentruGatit in Dulciuri, 19 Ian 2013 | 1919 vizualizari

 

Am încercat să prezint pas cu pas cum pregătesc cozonacul. Fiecare-l pregătește în stil diferit, personal... se respectă în mare unele reguli.

 

INGREDIENTE

  • Aluat
  • 1 kg făină pentru cozonac;
  • 50 g drojdie;
  • 2-3 lg iaurt;
  • circa 400 mL lapte cald;
  • 3 ouă;
  • 300 g zahăr;
  • 50 g unt;
  • coaja de la 2 portocale;
  • sare.
  • Umplutura
  • 2 albușuri;
  • 4-5 lg cacao;
  • 5 lg zahăr;
  • 2 fiole esență de rom;
  • 1 cană de nuci - zdrobite;
  • 100 g stafide aurii.
  • Decor
  • 2 gălbenușuri;
  • 3-4 lg de lapte;
  • semințe de susan.
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac împletit cu stafide, nuci și cacao:

Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Făina se cerne de 2-3 ori.


Pasul 1


Se pregătește maiaua: - se dizolvă drojdia în puțin lapte cald, 2 linguri zahăr și făină, cât să se obțină o pastă de consistența smântânii. Se lasă circa 10-15 minute într-un loc cald, până își mărește vizibil volumul.


Pasul 2


Iaurt + zahăr + ouă + unt + puțină sare - se amestecă până se dizolvă complet zahărul. În această compoziție se adaugă coajă rasă de portocală.


Pasul 3


Într-un bol mare, se pune făina cernută, maiaua crescută și compoziția de mai sus. Se formează aluatul, adăugându-se lapte cald, atât cât să se obțină un aluat pufos nelipicios.


Pasul 4


Se frământă circa 10 minute și se pune la dospit circa 1 oră, într-un loc cald, ferit de curenți de aer rece.


Pasul 5


Umplutura


Stafidele se țin circa 10 minute în apă caldă, se strecoară și se toarnă deasupra lor esență de rom. Se zdrobește miezul de nucă. Albușurile se bat spumă, se adaugă zahărul, 4-5 lg cacao, nucile zdrobite, stafidele + esența.


Pasul 6


După ce a trecut timpul de dospire al aluatului, se frământă cu ulei sau unt, aproximativ 30 minute.


Pasul 7


Se împarte aluatul în 4 părți egale. Se întinde un dreptunghi de circa 1.5 cm, se pune pe suprafața acestuia 1/4 din umplutură și se rulează. La fel se procedează cu toate părțile de aluat. Se răsucesc câte două rulouri și se așează cu grijă într-o tavă (unsă cu unt sau se poate folosi pe hârtie de copt). Se ung cu gălbenuș + lapte, se presară susan.


Cozonacii astfel formați, se pun din nou la dospit, circa 20-30 minute, la loc cald. Se introduc tăvile în cuptorul încălzit și se coc la temperatură medie, circa 40-50 minute.


Poftă bună!


 
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac împletit cu stafide, nuci și cacao" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (17)

diaconta 1

20.01.2013, 11:51

ce cozonaci frumosi ai facut tu Dragoste

Satisfyyourcravings 1

20.01.2013, 12:37

DinDragostePentruGatit 1

20.01.2013, 12:54

Multumesc, Diishor, o dragu' ca de fiecare data!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

10630 puncte

Valclaudia

7220 puncte

Constelatialeu

6780 puncte

Bya Ralu

6210 puncte

mirela0911

5240 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Tarta cu legume
  • 19

    MI

  • 20

    J

  • 21

    V

  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

  • 25

    MA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!