Cozonac pufos de post

de _Alina_ in Dulciuri, 2 Apr 2014 | 5042 vizualizari

 

Probabil cunoasteti zicala chimistului francez Antoine Lavoisier "In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma", e valabila si in bucataria mea (mai putin partea in care nu se castiga;;). Mi-a ramas niste sirop de la mucenicii de post si nu-mi sta in fire sa risipesc bunatatile, asa ca l-am folosit la ceva delicios. Ce-am castigat? Ei bine, o minunatie de cozonac aromat, frumos colorat si mai presus de toate pufos.

 

INGREDIENTE

  • (pentru 2 cozonaci)
  • 1 kg faina de grau (000)
  • 50 g drojdie proaspata (Budafok am folosit eu)
  • 1/2 lg zahar tos
  • 300 ml apa calda
  • 300 ml sirop (ramas de la mucenici)
  • 3 lgt cu varf pudra de portocale
  • 140 ml ulei de floarea soarelui (presat la rece)
  • 1/2 lgt sare
  • Umplutura
  • 100 g ciocolata amaruie (50%cacao)
  • 100 g citronat
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac pufos de post:

1. Cernem faina intr-un vas, facem o adancitura in mijlocul acesteia, punem drojdia impreuna cu zaharul. Turnam apa calda si dizolvam drojdia. Acoperim cu un prosop si lasam la dospit 10-15 minute intr-un loc cald, lipsit de curenti.

2. Punem pudra de portocale in sirop si punem vasul la inferbantat, lasam sa dea un clocot apoi oprim focul si lasam lichidul sa se raceasca pana la 35-36 grade celsius.

3. Inglobam siropul cald in compozitia de la pasul 1 si amestecam. Framantam zdravan 7 minute ingloband treptat uleiul. Punem sarea si mai framntam 1-2 minute apoi acoperim vasul si lasam la dospit o ora intr-un loc cald, lipsit de curenti.

4. Preincalzim cuptorul la 170 grade celsius.

5. Framantam aluatul din nou si il impartim in doua. 

6. Ungem masa de lucru cu ulei si intindem fiecare bucata de aluat, punem umplutura (ciocolata rupta bucati/razuita pe una si citronatul pe alta), rulam si punem in tava tapetata cu hartie de copt. Acoperim tavile si lasam sa dospeasca 10 minute.

7. Introducem tavile in cuptor, pe raftul din mijloc, pentru 40-50 minute (sau pana vedeti ca s-au rumenit). Totodata punem un vas cu apa rece in partea inferioara a cuptorului (il lasam acolo pana cand scoatem tavile din cuptor).

 Varianta pentru sirop:

 Se pun intr-un vas pe foc 225 ml apa, 100 g zahar, 4 lgt cu varf pudra de portocale. Din momentul in care incepe sa fiarba se lasa fix un minut. Apoi oprim focul, lasam sa se raceasca pana la temperatura optima si folosit in aluat ca si siropul de la mucenici.

 P.S. Eu am rupt ciocolata pentru ca-mi place sa gasesc cate o insula ciocolatoasa ;;) in fiecare felie, dar voi puteti sa o razuiti. :)

 

TIPS-URI

1

Drojdia si faina folosita sa aiba musai temperatura mediului ambiant, caci altfel aluatul nu va creste.

2

Umplutura poate varia in functie de preferinta: nuca, stafide, rahat, etc..

3

Siropul se poate inlocui cu suc proaspat de portocala.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac pufos de post" nu uita sa-i faci un review.

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Negresa cu nuca si stafide - de post