Cozonac rapid

de Gergiana S in Prajituri, 31 Dec 2013 | 2768 vizualizari

 

Eu sunt fan cozonaci, insa doar la mancat.Cand vine vorba de facut ma cam sperie framantatul.Asa ca obisnuiam sa ii cumpar.Insa anul asta am realizat ca in febra cumparaturilor fix de cozonac uitasem.si am fost nevoita sa il fac.Am ales unul rapid, fara framantare, insa foarte gustos, aromat,incarcat cum ii sta bine oricarui cozonac.
De copt l-am copt intr-o tava de guguluf, caci la mine lipsesc cu desavarsire tavile de cozonac:)

 

INGREDIENTE

  • Pt aluat avem nevoie de:
  • 2 galbenusuri+1 galbenus pt uns
  • 250 ml lapte
  • aprox.550 gr faina
  • 50 gr unt
  • 100 gr zahar
  • 1 plic drojdie uscata
  • coaja lamaie, portocala
  • esenta vanilie
  • Pt umplutura:
  • 100 gr stafide
  • nuca macinata(2 maini zdravene)
  • 2 albusuri de ou
  • finetti
  • esenta de rom
  • 2 lg lapte
  • 3 lg de cacao
  • 120 lg zahar +2 plicuri zahar vanilat
Portii: 1
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac rapid:

Faina se pune intr-un castron incapator.Se face o gaura in mijloc in care se pune drojdia amestecata cu o lingura de zahar si 2-3 linguri de lapte.se lasa la dospit timp de 10-15 min, intr-un loc cald. Intre timp se topeste untul, care se amesteca cu zaharul si cele doua galbenusuri. Se adauga coaja de lamaie, portocala si esenta.


Dupa ce drojdia s-a dospit, se toarna compozitia de ou si se framanta putin. Apoi se adauga treptat laptele caldut, se framanta aluatul pana cand nu se mai lipeste de maini.Se mai adauga faina in caz ca e nevoie. Se lasa din nou la dospit pt cca 30-40 de minute intr-un loc cald, pana ce isi dubleaza coca volumul.


Intre timp pregatim umplutura. Stafidele se pun in putina apa impreuna cu o esenta de rom timp de 20 de minute, dupa care se scurg bine. Apoi se amesteca cu nuca, zaharul, cacao si laptele fierbinte. Albusurile se bat spuma tare si se incoporeaza in compozitia de nuca. Se omogenizeaza bine.


Dupa ce coca s-a dospit se imparte in doua bile.Se ia fiecare bila de aluat si pe masa infainata se intinde in foaie de cca 1,5 cm grosime. Se unge foaia cu finetti, apoi cu o lingura se pune jumatate din compozitia de nuca. Se ruleaza. La fel se procedeaza si cu a doua bila de aluat. Cele doua se impletesc, apoi si se pun in tava unsa cu ulei, sau tapetata cu hartie de copt.


Se lasa sa se odihneasca pt 15 minute. Se ia un galbenus, se amesteca cu o lingura de lapte si una de ulei si se unge cozonacul. Deasupra, eu am presarat seminte de susan.


Se introduce tava la cuptorul preincalzit la foc mediu pt 40-50 de minute.


 
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac rapid" nu uita sa-i faci un review.

COMENTARII (5)

MotanLaOale 1

31.12.2013, 21:23

Bya Ralu 1

01.01.2014, 15:33

bun

Zamfira 1

10.01.2014, 21:27

COMENTEAZA

Portia de lumina

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

14800 puncte

Camelya

10120 puncte

Lau

Lau 9

8870 puncte

mirela0911

8470 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!