Cozonac spirala cu nuca

de T I M E A in Dulciuri, 1 Apr 2013 | 4890 vizualizari

 

Este un cozonac putin mai altfel doar datorita formei. Mi-a placut tare mult ideea de a face pe langa cozonacii clasici si unul sub forma aceasta. Si mi-a placut mai ales fata tatalui meu uitandu-se la mine si neintelegand ce fac acolo. Dar in final a fost un succes atat ca aspect cat si ca gust.

 

INGREDIENTE

  • 500 gr faina
  • 3 oua
  • 100 gr zahar
  • 70 ml ulei
  • 270 ml lapte
  • 1 lingurita drojdie proaspata
  • un varf de sare
  • coaja rasa de la 1/2 portocala
  • coaja rasa de la 1/2 lamaie

Pt umplutura:

  • 1 albus ou
  • 3 linguri zahar
  • 200 gr nuca macinata
  • 1 lingurita esenta de rom
  • 4 linguri lapte
  • Pt uns:
  • 1 galbenus de ou
Portii: 7
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac spirala cu nuca:

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

Punem drojdia la dospit in 100 ml lapte caldut amestecat cu o lingurita de zahar. 

Cernem faina intr-un bol, adaugam sarea si cojile de citrice apoi facem un cerc in mijloc si turnam drojdia dospita.

Framantam cu mana adaugand treptat laptele caldut amestecat cu zaharul. Adaugam ouale si spre final uleiul.

Terminam de framantat cand nu se mai lipeste de maini.

Acoperim si punem la loc cald ferit de curenti de aer pt aprox 1 ora si jumatate.

In acest timp pregatim umplutura. Mixam spuma albusul de ou, adaugam zaharul mixand inca 2-3 minute. Adaugam apoi treptat nuca macinata, esenta de rom si laptele amestecand cu o lingura.

Aluatul dospit il intindem pe masa de lucru unsa cu putin ulei si cu mainile la fel unse cu ulei. Putem folosi si sucitorul dar e mult mai simplu cu mainile.

Intindem peste foaia intinsa nuca si apoi o rulam.

Cu un cutit cu lama ascutita, taiem foaia rulata in 7 parti cat mai egale.

Pregatim un vas rotund pe care il ungem cu ulei sau il tapetam cu hartie de copt si asezam 6 spirale pe margine si una in centru.

Mai lasam la dospit 20-30 minute, apoi ungem deasupra cu galbenus de ou si dam la cuptorul preincalzit la foc mediu timp de aprox 35 de minute.

Scoatem din cuptor si lasam cateva minute sa se raceasca inainte de a aseza cozonacul pe o farfurie.

 

TIPS-URI

1

In loc de ulei se poate folosi unt sau margarina.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac spirala cu nuca" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (37)

T I M E A 1

29.04.2013, 22:25

arata mai shic )

Krystyan Trendy 1

19.12.2013, 09:12

grozav cozonacul

tanyapatap 1

18.04.2014, 13:26

COMENTEAZA

Portia de lumina

Fruct dorit, fruct promis

Fruct dorit, fruct promis

„Tot ce e bun în viaţă ori e imoral, ori ilegal, ori îngraşă”, cam aşa zice o zicală din secolul nostru. În general, lucrurile dorite , poftite, nu cresc pe oriunde şi nu se găsesc din abundenţă la tot pasul...

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

mihaelar63

7550 puncte

Rocsi

7000 puncte

katty

6540 puncte

mirela0911

5500 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

Chec savarina cu frisca si capsuni
  • 17

    MA

  • 18

    MI

  • 19

    J

  • 20

    V

  • 21

    S

  • 22

    D

  • 23

    L

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!