Cozonac trandafir

de susu in Dulciuri, 21 Apr 2015 | 12534 vizualizari

 

Aceasta reteta este fenomenala, mai buna decat un cozonac, avem umplutura din plin, incercati-o si nu veti regreta.

 

INGREDIENTE

  • Aluat :
  • 500 g faina
  • 25 g drojdie (un cubulet)
  • 3 linguri de zahar
  • 50 ml ulei caldut sau unt topit
  • 4 galbenusuri de tara
  • 200 ml lapte
  • 100 ml apa calduta (eu am pus mai putin cu vreo 3 linguri)
  • un praf de sare
  • cate o lingurita coaja de portocale si lamaie
  • Crema:
  • 200 g unt moale
  • 100 g zahar tos (sau 200 gr zahar pudra)250 gr nuca macinata
  • Sirop:
  • 125 ml lapte
  • 150 g zahar
  • 1 lingura vanilie
Portii: 6
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac trandafir:

Facem o maia din drojdie, putin zahar, faina si lapte caldut si lasam acoperit sa dospeasca.

Toate ingredientele mai putin laptele trebuie scoase de la frigider inca de seara.

Cernem faina, facem un gol in mijloc unde punem maiaua si restul ingredientelor si incepem sa incorporam usor faina de pe margini pana obtinem un aluat destul de elastic. Framantam bine dupa care punem la dospit pana se dubleaza in volum. Aluatul o sa fie mai lipicios dar nu va faceti probleme cand il intindeti infainati blatul de lucru si este suficient.

Dupa ce a crescut se imparte aluatul in 2 sau 4 parti egale (eu l-am inpartit in 2) se framanta putin si se intind  foi mai groase.

Blatul trebuie infainat si se pune si putina faina peste aluat ca sa nu se lipeasca de facalet. Se amesteca untul moale cu zaharul (eu am folosit tos) pana se obtine o crema iar apoi se adauga nuca macinata sau puteti pune crema de unt si deasupra nuca. Ambele variante sunt la fel de bune.

Pe fiecare foaie intinsa se pune un strat din aceasta crema, compozitia se va inparti in mod egal pe fiecare foaie dupa care se ruleaza si se taie bucati egale de circa 4 cm. sau cat de inalta este tava. Am facut si bucati mai mari si felii mai mici, cele mici se patrund mai bine si nu exista riscul sa ramana nefacute la mijloc datorita siropului. Intr-o tava tapetata cu hartie de copt, se aseaza bucatile taiate din rulou, una langa alta lasand un pic de spatiu intre ele. Se mai lasa la crescut cam 30 de min. dupa care se pun in cuptorul incins la 150°-180. Puneti o oala cu apa in cuptor, aburul ajuta ca aerul cald sa circule mai bine si sa aveti un rezultat mai bun.

Dupa circa 20 min. Se scoate tava din cuptor si se ung melcii cu siropul  obtinut prin fierberea laptelui cu zaharul si vanilia, eu am folosit doar 1/2 din sirop pentru ca era prea mult. Se introduce din nou in cuptor si se lasa vreo 20 min pana se coace bine. Nuca trebuie sa fie putin coapta si daca doriti puteti toca o parte din ea si restul macinata ca sa se simta si nuca intreaga.

Se mai poate face reteta fara sirop, dupa ce am uns melcii cu galbenus de ou ii bagam la cuptor si-i lasam pana se rumenesc (vreo 15-20 min) fara a mai pune sirop peste ei. Se pot unge cu miere cat sunt calzi iar compozitia poate fi facuta dupa bunul plac, cu stafide, rahat, scortisoara, merisor, goji sau alte fructe uscate caise, papaya, etc. Eu am facut cativa melci asa: unt/nuca/scortisoara presarata/si stafide hidratate in rom. Daca doriti puteti pastra cateva in congelator: dupa ce le-ati taiat nu le mai lasati la crescut, le dati la congelator.

Cand vreti sa le faceti le scoateti si le lasati sa se decongeleze la frigider pana a doua zi cand le puneti la crescut 30 min la loc cald. Sunt deliciosi atat calzi cat si reci a doua zi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac trandafir" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Cozonaci