Cozonaci si pasca a la Piatra Neamt

de Gusti in Dulciuri, 28 Apr 2009 | 9602 vizualizari

 

Bunica de la Piatra Neamt are un adevarat ritual an de an. Sacrifica o noapte pentru a pregati cozonaci si pasca. Iata secretele:

 

INGREDIENTE

  • Aluat pentru 2 cozonaci:
  • 1  kg faina
  • 50 gr drojdie
  • 4 oua
  • 300 gr zahar
  • 1/2 litru lapte
  • 1 lingurita sare
  • 100 gr unt
  • 100 ml ulei
  • o ceasca de smintina
  • o sticluta esenta de rom
  • o lamiie rasa
  • 2 pliculete de zahar vanilat
  • Ingrediente umplutura
  • 500 gr nuci macinate
  • 1 lingura de cacao
  • 200 gr zahar
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonaci si pasca a la Piatra Neamt:

Preparare aluat:


Se face plamada (amestec de drojdie , zahar - 1 lingurita, lapte caldut). Se presara putina faina peste plamada si se lasa sa creasca.


Intr-un vas se pune kilogramul de faina si peste ea se pune plamada.


Se bat galbenusurile cu zahar - 250 gr si se adauga in vas. Se pun mirodeniile (coaja de lamiie / portocala, esenta de rom, vanilia).


Se adauga o treime din albusurile batute spuma.


Turnam si laptele, dar cite putin, ca sa fie absorbit bine de compozitie.


Dupa ce s-au incorporat toate se framinta un sfert de ora, apoi se adauga treptat untul, uleiul si smintina. Se framinta cam jumatate de ora. Aluatul este gata cind se desprinde usor de pe mina si de pe vas.


Se lasa sa creasca aluatul la cald (in incapere nu trebuie sa fie rece) sa creasca (minim jumatate de ora) .


Intre timp se pregateste umplutura: se amesteca nuca macinata cu cacao, esenta de rom si zahar. Se mai poate amesteca nuca si cu restul de albus batut spuma.


Cind aluatul este gata se imparte in parti egale . Se intinde foaia de aluat si peste ea se pune umplutura, se ruleaza si se pune in tava unsa cu ulei. Se mai lasa sa creasca in tava inca 30 de minute inainte de a fi pus in cuptor.


Se unge cu ou si se presara cu zahar, apoi se baga la cuptor circa 50 de minute

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonaci si pasca a la Piatra Neamt" nu uita sa-i faci un review.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (8)

AnyCostescu 1

07.02.2013, 15:11

jolygina 1

01.05.2013, 15:27

cam asa il fac si eu ,dar eu nu pun smantana ,imi place si ideea aceasta o sa incerc si eu

Lau 1

01.05.2013, 15:55

delicios

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

9340 puncte

Rocsi

6940 puncte

mirela0911

5940 puncte

Lau

Lau 9

5410 puncte

RODIMUR

4800 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Friganele sandwich
  • 18

    MA

  • 19

    MI

  • 20

    J

  • 21

    V

  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brownie cu crema de branza si fineti

de GeorgiG 5

ieri la 15:31

INGHETATA "PARADIS" CU FRUCTE DE PADURE SI CIOCOLATA

pe 22.07 la 22:10

Spirale cu mozzarella

de GeorgiG 5

pe 22.07 la 21:30

Cum se umple borșul

de RODIMUR 4

pe 22.07 la 20:49

RETETA RECOMANDATA
Cozonac cu cacao si rahat sau cu crema de nuca