Cozonacul lui Liberty

de gabrielaiancu in Prajituri, 27 Dec 2011 | 2783 vizualizari

 

Craciunul acesta mi l-am dorit foarte romanesc asa ca nu m-am dat laoparte de la gandul de a pregati si un cozonac. Stiu, suna complicat a face cozonac, dar pana la urma pentru mine, a fost chiar usor. La noi in familie, se face obligatoriu cozonac de sarbatori, asa ca am fost crescuta cu mirosul cozonacului proaspat scos din cuptor.Desi sunt innebunita dupa cozonacii traditionali, mi-am dorit sa ii umplu cu altceva decat stafide si nuca. Asa ca am lasat imaginatia sa zboare si am adaugat caise uscate, nuca macinata si ciocolata de patiserie. Si acum ca v-am mai facut putin curaj, si poate pofta, spor la facut cozonaci! (click pe fotografie pentru a o vizualiza complet)

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat :
  • 50g unt nesarat, la temperatura camerei
  • 300g faina
  • 110ml lapte
  • 12g drojdie proaspata
  • 70g zahar cristal
  • seminte de vanilie
  • 1 linguri suc de lamaie
  • 2 galbenusuri, plus unul pentru a unge cozonacul
  • Pentru umplutura :
  • 2 linguri caise uscate, taiate in felii subtiri
  • 2 linguri de nuci macinate
  • 2 linguri de ciocolata de patiserie
  • 3 linguri zahar cristal
  • 4 linguri lapte
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonacul lui Liberty:

Pentru a prepara aluatul :


1. Folosind masina de facut paine, sau intr-un bol mare, daca doriti sa realizati cozonacul in intregime manual, amestecati faina cernuta, cu untul si galbenusurile de ou.


2. Pentru a folosii drojdia, incalziti usor laptele (atentie, nu trebuie sa fie fierbinte) si dizolvati drojdia si zaharul in el. Lasati amestecul sa se odihneasca pentru 10 minute, apoi adaugati semintele de vanilie si amestecati pana cand se omogenizeaza.


3. Turnati amestecul de lapte si drojdie peste faina si setati masina de facut paine la un program de framantat si crescut sau framantati manual aluatul timp de cel putin 20 minute, apoi lasati-l sa creasca intr-un loc caldut, pana isi dubleaza volumul, in jur de 1 ora.


Pentru a prepara umplutura :


1. Intr-o cratita mica, la foc potrivit, dizolvati zaharul in lapte, apoi adaugati caisele uscate, taiate in felii mici, si nuca macinata. Amestecati compozitia pana cand incepe sa se ingroase si are consistenta unei creme. Dati-o deoparte sa

se raceasca.


Pentru a asambla cozonacul :


1. Framantati putin aluatul intainte de a-l folosi. Apoi impartiti-l in doua parti egale, si intindeti fiecare parte de aluat pe suprafata de lucru pudrata cu putina faina. Repartizati in mod egal umplutura pe cele doua aluaturi, adaugati ciocolata si rasucuti fiecare parte, pana obtineti un rulou. Impletiti cele doua rulori obtinute si apoi transferati-le cu mare grija in tava tapetata deja cu unt si faina sau doar cu hartie de copt. Lasati cozonacul astfel sa creasca inca 30 minute. Pentru a pastra temperatura constanta, eu l-am lasat sa creasca in cuptorul incalzit prealabil la 70°C, apoi am oprit focul.


Preincalziti cuptorul la 150°C. Ungeti cozonacul cu oul si presarati putin zahar pe deasupra. Coaceti cozonacul pentru 40-50 minute sau pana cand devine auriu. Daca exteriorul se coace prea repede, scadeti temperatura la 110°C. Testati cozonacul inainte de a-l scoate din cuptor cu un pai lung, pentru a va asigura ca nu este crud in interior. Lasati-l sa se raceasca inainte de a-l scoate din tava.

 
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonacul lui Liberty" nu uita sa-i faci un review.

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 15 %
389.99 lei
329.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

COMENTARII (19)

Zambareata 1

29.12.2011, 10:01

ce bine arata cozonacul....mai ca imi vine sa fac si pt anul noudoar ce am de facut????bravooooo gabriela!!!arata foarteeee bineeeeee!!!!

Lau 1

06.01.2012, 15:55

fain arata

Bya Ralu 1

21.07.2012, 21:43

gustos!place

COMENTEAZA

Portia de lumina

Cer variabil

Cer variabil

„Astăzi cerul va fi variabil”, cam aşa anunţa o prezentatoare la tv, arătând spre nicăieri către o hartă plină de simboluri ce punctau ici-colo câte un loc peste care musai ar fi trebuit să treacă soarele majestuos ori, după caz...

Mai aveti lumina?

Mai aveti lumina?

„Mai aveţi lumină”? Da, chiar, mai aveţi? Eu vă întreb asta pentru că am fost întrebat la rându-mi, dar nu într-o beznă de necunoaştere, ci în zorii unei zile ce taman se întrupa din lumina unei nopţi plină de lumină...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

RODIMUR

15690 puncte

anca_rm

7240 puncte

mihaelar63

5590 puncte

Rocsi

5000 puncte

Andreea Caroline

4400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

 
Desert prajitura delicioasa zmeura
  • 19

    MI

  • 20

    J

  • 21

    V

  • 22

    S

  • 23

    D

  • 24

    L

  • 25

    MA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salata cu mozzarella si pesto

ieri la 22:00

Desert inghetata straciatella pe bat

ieri la 20:58

Gris cu lapte

de RODIMUR 4

ieri la 20:44

Aperitiv ciuperci umplute cu ricotta, invelite in bacon

de Rocsi 9

ieri la 19:53

RETETA RECOMANDATA
Cozonacul bunicii cu nucă