Cum se face painea integrala

de AlexTeacher in Scoala de gatit Bucataras, 23 Mar 2017 | 12416 vizualizari

 

Pentru o paine cu faina integrala, proportia de faina alba/ faina integrala este de 70% cu 30%, sau 60% faina alba, 40% faina integrala. Daca vei folosi doar faina integrala risti sa obtii o paine foarte tare. Pastrand proportiile si urmarind video-ul, iti vor iesi 2 paini mari, pufoase, cu miez dens.
 
 

 

INGREDIENTE

  • Drojdie uscata – 15 g
  • Apa calduta – 700 ml
  • Miere – 200 g
  • Faina alba – 625 g
  • Faina integrala – 450 g
  • Extra faina integrala pentru framantat – 150 g
  • Unt topit – 5 linguri
  • Galbenus de ou – 1 buc
  • Mix de seminte dupa gust
  • Extra unt si faina pentru tapetat formele de cozonac
  • Sare – 1 praf
Portii: 2
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cum se face painea integrala:

  1. Dizolva drojdia in apa calduta. Calduta nu fierbinte, pentru ca altfel omori microorganismele din ea. Apoi pune cam jumatate din cantitatea de miere, adica 100 de gr, si cam 6-7 linguri de faina alba. Lasa aceasta compozitie la caldura cam 15 minute, pana cand o sa vezi ca face spuma. Ala-i semnul ca drojdia s-a activat.

  2. Intre timp amesteca cele 2 tipuri de faina si praful de sare. Sarea nu trebuie sa intre in contact direct cu drojdia pentru ca omoara microorganismele din ea.

  1. Pune peste amestecul de faina 3 din cele 5 linguri de unt topit si restul de miere. Toarna apoi drojdia activate si incepe sa framanti. Cand s-a format un pic aluatul, muta-l pe un blat de lucru presarat cu faiana integral si framanta in continuarea pana ai un aluat consistent, care nu se mai lipeste de maini. Acum, in functie de cat de bogata in gluten este faina alba, veti simti la mana cam cata faina integrala mai „cere” aluatul. El trebuie sa fie elastic, foarte putin lipicios si legat. Iar mainile tale dupa framantat trebuie sa fie curate. Framanatarea ar trebui sa dureze cam 10 minute.

  1. Cand e gata, pune aluatul intr-un bol uns cu putin ulei, acopera-l cu folie de plastic si lasa-l la crescut cam 2 ore. Intr-un loc cald.

  1. Ia aluatul crescut, imparte-l in 2 si modeleaza-l un pic pentru a intra in tavi. Tavile unge-le cu un pic de unt si tapeteaza-le cu faina. Lasa painile sa mai creasca in forme cam 20 de minute. Optional, poti sa faci mici creastaturi deasupra. Nu foarte adanci.

  1. Inainte de a le baga la cuptor, unge-le cu un galbenus de ou batut amestecat cu 2 linguri de unt topit si presara deasupra un mix de seminte ( de dovleac, de floarea soarelui, de in etc). baga painile la cuptorul incins la 160 de grade pentru 40 -45 de minute, in functie de performanta cuptorului. Cel mai sigur e sa faci dupa 40 de minute testul cu scobitoarea, daca iese curata, sunt facute.

  1. Cand sunt gata, scoate-le pe un tocator si lasa-le la racit cu un prosop curat deasupra.

Pofta buna!

 

 

TIPS-URI

1

O sa ai nevoie, pe langa ingrediente de 2 tavi de cozonac, 1 castron, 1 cutit mic.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cum se face painea integrala" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (11)

Lau 1

26.03.2017, 17:57

mihaelar63 1

04.12.2018, 16:00

La treaba , Mihaela !!!
Si eu stiam de proportia de fainuri . Azi am pregatit ce aveam din ,,bucati;'' macinis integral , neagra si alba

abstract01 1

07.04.2020, 20:38

foarte buna!!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Paine la vas ceramic Crock Pot + focaccia