Cum se face Painea cu faina integrala

de Bucataras in Piine, 25 Oct 2016 | 9983 vizualizari

 

Pentru o paine cu faina integrala, proportia de faina alba/ faina integrala este de 70% cu 30%, sau 60% faina alba, 40% faina integrala. Daca vei folosi doar faina integrala risti sa obtii o paine foarte tare.  Pastrand proportiile si urmarind video-ul, iti vor iesi 2 paini mari, pufoase, cu miez dens.
O sa ai nevoie, pe langa ingrediente de 2 tavi de cozonac, 1 castron, 1 cutit mic.

 

INGREDIENTE

  • Drojdie uscata – 15 g
  • Apa calduta – 700 ml
  • Miere – 200 g
  • Faina alba – 625 g
  • Faina integrala – 450 g
  • Extra faina integrala pentru framantat – 150 g
  • Unt topit – 5 linguri
  • Galbenus de ou – 1 buc
  • Mix de seminte dupa gust
  • Extra unt si faina pentru tapetat formele de cozonac
  • Sare – 1 praf
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cum se face Painea cu faina integrala:

  1. Dizolva drojdia in apa calduta. Calduta nu fierbinte, pentru ca altfel omori microorganismele din ea. Apoi pune cam jumatate din cantitatea de miere, adica 100 de gr, si cam 6-7 linguri de faina alba. Lasa aceasta compozitie la caldura cam 15 minute, pana cand o sa vezi ca face spuma. Ala-i semnul ca drojdia s-a activat. 
  2. Intre timp amesteca cele 2 tipuri de faina si praful de sare. Sarea nu trebuie sa intre in contact direct cu drojdia pentru ca omoara microorganismele din ea. 
  3. Pune  peste amestecul de faina  3 din cele 5 linguri de unt topit si restul de miere. Toarna apoi drojdia activate si incepe sa framanti. Cand s-a format un pic aluatul, muta-l pe un blat de lucru presarat cu faiana integral si framanta in continuarea pana ai un aluat consistent, care nu se mai lipeste de maini. Acum, in functie de cat de bogata in gluten este faina alba, veti simti la mana cam cata faina integrala mai „cere” aluatul. El trebuie sa fie elastic, foarte putin lipicios si legat. Iar mainile tale dupa framantat trebuie sa fie curate. Framanatarea ar trebui sa dureze cam 10 minute. 
  4. Cand e gata, pune aluatul intr-un bol uns cu putin ulei, acopera-l cu folie de plastic si lasa-l la crescut cam 2 ore. Intr-un loc cald. 
  5. Ia aluatul crescut, imparte-l in 2 si modeleaza-l un pic pentru a intra in tavi. Tavile unge-le cu un pic de unt si tapeteaza-le cu faina. Lasa painile sa mai creasca in forme cam 20 de minute. Optional, poti sa faci mici creastaturi deasupra. Nu foarte adanci. 
  6. Inainte de a le baga la cuptor, unge-le cu un galbenus de ou batut amestecat cu 2 linguri de unt topit  si presara deasupra un mix de seminte ( de dovleac, de floarea soarelui, de in etc). baga painile la cuptorul incins la 160 de grade pentru 40 -45 de minute, in functie de performanta cuptorului. Cel mai sigur e sa faci dupa 40 de minute testul cu scobitoarea, daca iese curata, sunt facute. 
  7. Cand sunt gata, scoate-le pe un tocator si lasa-le la racit cu un prosop curat deasupra.

 

 

 

 

 

 

 

Pofta buna.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cum se face Painea cu faina integrala" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Paine rapida