Cus-cus cu carnati de casa

de RODIMUR in Porc, 1 Iun 2017 | 5914 vizualizari

 

De când a apărut cus-cusul și la noi în țară, îl prepar adeseori, pentru că este foarte bun și gustos. În plus, se prepară foarte ușor și poate fi consumat ca atare, sau ca garnitură la orice tip de carne preferăm, pentru că și cus-cusul a evoluat, în funcție de vremurile pe care le trăim, de ingredientele avute la dispoziție și de gusturile noastre...
Mai multe despre cus-cus și prepararea lui, în articolul postat de mine aici, pe site, la: https://www.bucataras.ro/articole/cuscusul-in-bucataria-internationala-82935.html
 

 

INGREDIENTE

  • 2 cărnați de casă (cam 750 de grame)
  • 20 linguri de cus-cus
  • 30 linguri de apă clocotită (pentru hidratat cus-cusul)
  • 100 grame de unt
  • 1 ardei gras
  • 2 roșii
  • 1 ardei kapia
  • 1 ceapă mare
  • 2 căței mari de usturoi
  • 1 pahar de apă (200 ml)
  • ulei pentru prăjit cârnații
  • ulei pentru prăjit legumele
  • sare
  • piper
Portii: 4
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cus-cus cu carnati de casa:

Se taie cârnații și se prăjesc la foc mic, să se pătrundă bine și să se rumenească.

Se spală, se curăță și se taie legumele (kapia în rondele, ardeiul gras în bastonașe, ceapa în peștișori, usturoiul în feliuțe subțiri, iar roșiile în cubulețe).

Se pune ceapa în tigaia în care s-a pus puțin ulei, la foc mic, ca să se înmoaie. Când ceapa s-a înmuiat, se adaugă usturoiul și după foarte puțin timp, ardeii. Se adaugă o jumătate de pahar de apă și se acoperă cratița, ca să se înăbușe legumele. Se adaugă apoi și roșiile tăiate și restul de apă. Se lasă cratița la foc mic și cu capacul pus pe jumătate, pentru ca legumele să se înmoaie, să se pătrundă și să se înăbușe.

Între timp, se pregătește cus-cusul. Pe fiecare cutie de cus-cus, scrie cum se prepară. Eu am pus într-un castron 20 de linguri de cus-cus și 30 de linguri de apă clocotită (cred că ar fi fost bine să fi pus cu 5 linguri mai mult). Indicațiile arată că la un volum de cus-cus, se pune un volum de apă, dar din experiență știu că atât lichid este prea puțin. Trebuie pus măcar o jumătate de volum de apă în plus față de volumul de cus-cus. Se acoperă castronul cu cus-cus cu un capac și se lasă 5 minute să se hidrateze. După 5 minute, se amestecă cus-cusul cu legumele (care mai au puțină zeamă) și cu untul topit. Se condimentează cu sare și piper și se servește cald, cu cârnații de casă bine rumeniți.

 

TIPS-URI

1

Preparați legumele la foc mic și cu capac, ca să nu se ardă, ci doar să se înmoaie.

2

Când înăbușiți legumele (tot la foc mic și cu vasul acoperit pe jumătate) supravegheați-le atent, ca să nu se prindă de fundul cratiței.

3

Dacă vi se pare că este destul ulei de la prăjit legumele și cârnații, puteți renunța la unt, dar e mai gustos cu el.

4

Cus-cusul se poate prepara și simplu, fără legume, doar prin hidratare (5 minute) cu apă clocotită, unt și sare. Dar se servește, neapărat, cald.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cus-cus cu carnati de casa" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (11)

RODIMUR 1

03.06.2017, 09:07

Mulțumesc, Dante! Chiar e bun! Și soțului meu i-a plăcut foarte mult...

kytz 1

03.06.2017, 11:39

Yammi! Un prânz bun și rapid!

RODIMUR 1

03.06.2017, 13:13

Așa este, Kytz! Bun și rapid! Merci!

COMENTEAZA

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Cous-cous cu tocana de porc