Dantele de zahar

de Ancutsa in Dulciuri, 2 Feb 2021 | 3779 vizualizari

 

Îmi place să pregătesc torturi, dar și mai mult îmi place să le decorez. Am reușit în sfârșit să-mi cumpăr pastă pentru dantelă, așa că am pregătit dantele de zahăr colorate. Sunt delicate, de efect și nu mai ai nevoie de alte decoruri (care doar vor încărca vizual tortul), dacă dorești ca dantela să rămână în centrul atenției. Are gust de foaie de napolitană, nu e așa de dulce. Le poți colora cum vrei și te distrezi decorând. O să-ți spun și care e cea mai bună variantă de uscare, mai pe larg, în rețetă.

 

INGREDIENTE

  • 50 g pastă de zahăr
  • 50 ml apă rece
  • Un vârf de linguriță colorant alimentar gel albastru
  • Un vârf de linguriță colorant alimentar gel galben
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dantele de zahar:

 

Dantelele:

Păstrează proporția 1:1 de pastă de zahăr : apă. Eu am obținut 4 dantele mari și 4 mici și încă mi-a mai rămas pastă, pentru că am vrut să mă joc și să încerc tot felul de șabloane.

Amesteci bine pasta de zahăr cu apă rece. Adaugi coloranți și omogenizezi.

Întinzi puțină pastă pe un șablon din silicon pentru dantelă.

Tragi pasta de-a lungul șablonului cu o racletă pentru patiserie sau cu un cuțit. Încearcă să nivelezi cu racleta de câteva ori, astfel încât pasta să intre cât mai bine în șablon, iar dantela să iasă uniformă.

 

Procesul de uscare:

În continuare, ai de ales dacă să le usuci în cuptor sau la temperatura camerei. Și mie îmi place să obțin decorațiunile cât mai repede pentru că mai am de făcut și un tort și nu e timp suficient, însă uneori lucrurile bune au nevoie de timp.

Eu am făcut dantelele cu o zi înainte de a pregăti tortul. Am făcut teste, am uscat dantele și în cuptor și la temperatura camerei: la cuptor, încălzești  la foc foarte mic, 5 minute. Apoi stingi focul, deschizi puțin ușa și lași să se usuce înăuntru. Sau usuci dantela la temperatura camerei, adică pe masă, la umiditate 60%, câteva ore aprox 4 ore.

În cuptor se usucă mai repde, dar devin casante. La temperatura camerei se usucă lent și frumos, devin maleabile, te poți juca cu ele, formând falduri, cu mâinile, dacă vrei vreo rochiță. De aceea, eu îți recomand să lași dantela la uscat la temperatura camerei.

 

Cum să folosești dantelele:

După ce s-a uscat dantela, o desprinzi cu grijă cu o racletă.

Dacă ai pregătit un tort îmbrăcat în frișcă cu mascarpone, ca în cazul meu, poți lipi dantela direct pe tort, nu e nevoie să o umezești. Pentru un tort cu diametru de 20 cm, vei avea nevoie de 2 dantele cu o lungime de 40 cm fiecare, le suprapui puțin când le așezi și apoi tai excesul (îți va rămâne o bucățică foarte mică).

 

Poftă Bună!

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2021/01/dantele-de-zahar.html

TIPS-URI

1

Timp de uscare: 4 h la temperatura camerei

2

Am folosit și recomand acest șablon din silicon pentru dantele Kitchen Craft, pe care l-am luat acum ceva timp din cămara Bucătărașului.

3

Ține cont că la frigider, dantelele se vor înmuia foarte puțin (așa că nu te gândi să le dezlipești, că s-au așezat puțin strâmb sau că nu stau perfect), dar se comportă bine, după părerea mea. Eu am fost foarte mulțumită, iar sărbătoritul foarte bucuros!

4

Cum să păstrezi dantelele: Dacă ai pregătit mai multe dantele și nu ai nevoie de toate la decorat, le poți păstra pe cele rămase într-o casoletă, la loc uscat și ferit de lumină.

Daca ti-a placut reteta noastra "Dantele de zahar" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (17)

dantes 1

06.02.2021, 10:52

Frumoasa!

Ancutsa 1

06.02.2021, 11:47

Multumesc mult, Mihaela!

Ancutsa 1

06.02.2021, 11:49

Multumesc, domnule Dante!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Desert fursecuri (la presa) dichisite in hainute de sarbatoare