Desert Baba cu rom

de katty in Prajituri, 11 Ian 2021 | 4535 vizualizari

 

Retete festive de iarna
Literatura de specialitate atribuie paternitatea prajiturii Baba regelui Poloniei, Stanislas Leszczynski. Se pare ca acesta prajitura exista inca din 1600 si era o specialitate alsaciana. Regele a schimbat numele prajiturii dupa personajul Ali Baba. Patiserul Stohrer preia ideea si prezinta prajitura la Paris, unde a avut un mare succes, servindu-se in cafenele pariziene si in prezent. Se poate pune intr-o forma mare de guguluf sau in forme mici, individuale, conice. Se servesc cu frisca si fructe proaspete.
 

 

INGREDIENTE

  • Blat:
    • 500 gr faina
    • 150 gr zahar
    • 2 oua intregi
    • 2 galbenusuri
    • 20 gr drojdie proaspata sau 5 gr drojdie uscata
    • 300 ml lapte
    • 100 gr unt+ pentru uns formele
    • 3 linguri rom
    • 1 lingurita coaja rasa de portocale
    • vanilie
    • un praf de sare
    • 150 gr stafide
    Sirop:
    • 700 ml apa
    • 300 gr zaghar
    • 2 linguri rom
    Frisca Fructe proaspete
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert Baba cu rom:

Punem drojdia intr-un castron si turnam putin lapte caldut, omogenizam si o dam deoparte.

Intr-un castron cernem faina. Facem o adancitura la mijloc in care punem zaharul, ouale,sarea, vanilia, coaja rasa de portocale, romul, untul topit  caldut, drojdia si restul de lapte caldut. Framantam un aluat asemanator cu cel de cozonac, dar mai subtire. Adaugam stafidele hidratate in putina apa calda si amestecam.

Punem compozitia in formele unse cu unt. Acoperim cu un prosop si lasam la crescut 1/2 de ora.

Dam formele la cuptorul preincalzit la 180 de grade C, pentru 40 de minute. Pentru a le putea manevra mai usor punem formele in tava mare de la aragaz.

Intre timp pregatim siropul. Fierbem apa cu zaharul 2-3 minute, dam jos si adaugam romul.

Cand prajiturile sunt gata, scoatem tava din cuptor, le lasam cateva minute sa se racoreasca si le scoatem pe o tava.

Turnam siropul peste prajituri si le lasam sa se raceasca.

Servim prajiturile reci decorate cu frisca naturala si fructe.  

TIPS-URI

1

puteti pregati prajitura in forma de guguluf

2

formele in care vor fi coapte prajiturile pot fi unse cu unt si migdale macinate, pentru un plus de gust

3

puteti face chiar o cantitate mai mare de sirop

4

prajiturile se pastreaza acoperite pentru a nu se usca.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert Baba cu rom" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Garnitura taraneasca de cartofi - Reteta simpla si gustoasa

ieri la 15:42

Frittata cu roșii cherry - Rețeta perfectă pentru un mic dejun sănătos

ieri la 09:40

Cartofi zdrobiți picanți la cuptor - Rețeta simplă pentru o garnitură gustoasă

pe 17.06 la 15:46

Reteta de baza pentru paine de casa

pe 16.06 la 20:34

Reteta de hotdog de casa - Simplu si delicios

de Rocsi 9

pe 15.06 la 19:49

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

2278 puncte

Rocsi

695 puncte

Lau

Lau 9

260 puncte

vasimur

163 puncte

oanapl

139 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu frisca si mascarpone - Reteta delicioasa pentru un desert excelent