Desert budinca din perle de tapioca cu dulceata de capsuni

de Panacris in Dulciuri, 14 Apr 2019 | 3808 vizualizari

 


Un desert minunat, de post, puţin dulce, exact pe gustul meu, de data asta :D !  Nu-i aşa de greu cum pare! După prima încercare, o să-l repetaţi curând!  Spor şi poftă bună! P.S. Nu mă aşteptam să aibă aşa mare succes în rândul Zmeişorilor;) Aşa că acum cât am scris reţeta, am pus iar la umflat perle :D pentru o nouă rundă, de desert ;) aşa mai consum dulceţurile din cămară ;) :D acuşi dau drumul la butoane pentru noi dulceţuri ;) 
http://epochtimes-romania.com/news/secretele-gustului-ce-este-tapioca-si-de-ce-e-bine-sa-o-consumam---228775 "Tapioca, foarte cunoscută şi sub numele de yuca, este un amidon delicios extras dintr-o plantă numită Manioc (cassava), originară din zona sud-americană. Are rădăcini sub formă de tuberculi care conţin aproximativ de două ori cantitatea calorică a cartofului, o rădăcină de 100 gr având 160 de calorii. Cu toate acestea, este mai bogată în proteine decât cartoful şi alţi tuberculi asemănători acestuia, cum ar fi yam (un fel de cartof dulce), taro etc.
De menţionat toxicitatea ridicată a acestui tubercul; deoarece conţine mici cantităţi de glicozide cianogene (cianuri) acesta nu ar trebui consumat niciodată în stare crudă. De asemenea, dacă este incorect preparat poate fi destul de otrăvitor pentru organism. Pentru a-i elimina toxicitatea este suficient să fierbem bucăţile tăiate până când devin moi.
Cel mai adesea, în toate părţile lumii, găsim yuca servită prăjită (precum cartofii), ca supă sau ca preparate de bază cu cimbru. La noi o găsim în magazinele de tip Plafar sub formă de perle mici obţinute din pulpa tuberculului, sub denumirea de Tapioca, care poate fi gătită sub formă de budinci şi deserturi.
Un aspect important al acestei plante este lipsa glutenului, astfel că tapioca este foarte des folosită în mâncărurile fără gluten ca agent de îngroşare, înlocuind umpluturile pe bază de făină- aceasta fiind periculoasă pentru persoanele care suferă de boala celiacă.
De ce ar trebui să consumăm tapioca? Printre beneficiile aduse de tapioca în organism putem da ca exemplu îmbunătăţirea digestiei, a circulaţiei sângelui, reducerea colesterolului, menţinerea sănătăţii inimii, prevenirea bolii Alzheimer, a diabetului, a malformaţiilor congenitale, de asemenea, protejează densitatea minerală a oaselor, ajută la creşterea numărului de globule roşii din sânge.
Toate acestea sunt posibile datorită compoziţiei sale unice de carbohidraţi, vitamine, minerale şi compuşi organici, incluzând un nivel foarte scăzut de grăsimi saturate, colesterol şi sodiu. Mai mult, tapioca conţine vitamine din complexul B, precum şi fier, magneziu şi calciu; o cană conţine aproape 45% din cantitatea zilnică recomandată de carbohidraţi.
Astfel, o cană de perle tapioca (152g) conţine:
- 554 calorii (0% din grăsimi saturate şi acizi graşi)
- 135 g carbohidraţi (dintre care 5g zaharuri şi 1g fibre)
- Calciu 3%
- Fier 13%
- Mangan 8%
- Fosfor 1%
- Proteine 1%
- Vitamina B6 1%
- 1,5 mg Omega-3
- 3,0 mg Omega-6
- Colesterol 0%
În ciuda tuturor acestor beneficii, este bine de ţinut minte că această plantă poate fi foarte otrăvitoare dacă nu este procesată, preparată sau gătită corect, de aceea folosiţi tapioca pe care o găsiţi în magazine, fiind sănătoasă, ideală pentru a fi consumată, şi nu încercaţi să procesaţi sau să mâncaţi tapioca crescută în sălbăticie decât dacă sunteţi îndrumaţi de o persoană care are toate cunoştinţele pentru o procesare sănătoasă a plantei.
De asemenea, din moment ce tapioca are o compoziţie ridicată de carbohidraţi şi de calorii, în cazul în care încercaţi să pierdeţi în greutate, s-ar putea să nu fie cel mai bun aliment pe care îl puteţi alege. " !

 

INGREDIENTE

    • perle de tapioca 300 g,
    • apă rece 1000 ml,
    • lapte de orez SanoVita 1000 ml,
    • smantana vegetala Montare d’oro 500 ml,
    • zahăr brun 3 linguri,
    • esență de vanilie de la Dr. Oetker ½ linguriță,
    • esență de rom de la Dr. Oetker ½ linguriță.
    PENTRU SOS:
    • dulceaţă de căpşuni a la Panacris cca. 350 ml,
    • apă rece cca. 500 ml,
    • gelatina rosie Dr Oetker 2 plicuri.
    PENTRU DECOR:
    • căpşuni,
    • frunze de mentă.

Portii: 12
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert budinca din perle de tapioca cu dulceata de capsuni:

Perlele de tapioca se lasă la înmuiat în apă rece cca. 60 de minute, apoi se strecoară.

Perlele înmuiate, laptele de orez, smântâna vegetală, zahărul, esența de vanilie si rom, se adaugă, într-un vas cu fundul gros, am folosit oala pentru fiert lapte cu pereți dubli și se fierb, cca. 20 min. până ce se obține o cremă cu perle translucide.

Budinca se pune în vase de sticla și se lasă la rece.

Pentru sos, se pun la fiert dulceaţa de capşuni, apa şi gelatina rosie, într-un vas cu fundul gros, amestecându-se continuu, ca să nu se prindă, cca. 5 minute după ce începe să fiarbă și se toarnă peste budinca rece.

Budinca se garnisește cu fructe de capşuni și frunze de mentă.

Simplu, savuros, cu gust delicat de primăvară.

Spor și poftă  bună.

 

TIPS-URI

1

se poate folosi orice fel de dulceata, dupa gustul fiecaruia ;) e varianta cea mai rapida;)

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert budinca din perle de tapioca cu dulceata de capsuni" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (19)

Gherca Daniela 1

15.04.2019, 11:52

mmm un deliciu!

dantes 1

15.04.2019, 16:11

Delicioasa!

Panacris 1

16.04.2019, 18:08

Mulţumesc pentru aprecieri dragi Bucătăraşi!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Papanasi cu dulceata, dulcele traditional romanesc

de laura_n 7

ieri la 17:28

Vinete umplute cu legume si cascaval reteta rapida si sanatoasa

pe 23.04 la 20:52

Celebra Pavlova cu crema si capsuni, un desert rafinat si elegant

de laura_n 7

pe 23.04 la 18:55

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert budinca de gris