Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola
Aceasta este o rețetă preluată de la mămica mea. Ea îi zice "chec colorat", iar eu am adăugat în titlu și ingredientele esențiale, pentru un plus de precizie. Acest chec este cu adevărat un deliciu și mi-a plăcut dintotdeauna, foarte mult.
Deși îmi plac prăjiturile cu cremă, sau frișcă, fac mai mult prăjituri uscate, pentru că sunt mai sigure. Celelalte cer condiții speciale, pentru că ingredientele sunt ușor alterabile. Nu prea agreez prăjiturile cu frișcă artificială, cu lapte concentrat, sau condensat, cu gelatină... ci le prefer pe cele cu ingrediente absolut naturale și aceste prăjituri se fac în condiții de siguranță alimentară ce trebuie respectate întocmai. Iar acest chec, deși uscat este preferatul meu, dintre toate dulciurile, pentru că este foarte parfumat și plăcut, pentru gustul său foarte bun.
Atunci când i-am cerut mămicăi rețeta, mi se părea că este foarte multă nucă și rahat, că aceste ingrediente pot îngreuna aluatul, dar ea mi-a răspuns și mi-a repetat, la insistențele mele, că ea așa a făcut dintotdeauna checul colorat și că i-a ieșit foarte bun de fiecare dată. (Știu asta, prea bine! Iar checurile ei arătau întotdeauna mai frumos...)
Ingredientele de mai jos sunt pentru un singur chec. Cel mai important tips pentru reușita acestui chec este mixarea continuă a aluatului, până la sfărșit.
În prealabil se taie cubulețe nucile și rahatul.
Se aleg albușurile de gălbenușuri și se mixează mai întâi bine cu sare, după care se adaugă treptat zahărul pudră, vanilia și coaja răzuită de lămâie. Când zahărul s-a dizolvat, iar aluatul este ca o pastă pufoasă, se adaugă și gălbenușurile, unul câte unul, continuând mixarea.
Se adaugă, puțin câte puțin, alternativ, făina, rahatul și nucile și nu se oprește mixarea. Când pasta se îngroașă, se renunță la mixer și se amestecă ușor, cu lingura, cu mișcări circulare de jos în sus, pentru încorporarea tuturor ingredientelor rămase.
Când toate ingredientele au fost încorporate, se toarnă compoziția într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu făină.
Se dă tava la cuptor, mai întâi la foc mic, timp de 20 minute, după care, la temperatură medie.
Când checul s-a rumenit ușor se face testul scobitorii și dacă este gata, se scoate din cuptor. Nu se rumenește tare!
Se scoate checul imediat pe o foaie de hârtie, se presară cu o lingură de zahăr pudră (oprită din cantitatea inițială) amestecată cu vanilie, se învelește imediat și se lasă la răcit.
Checul se taie după ce s-a răcit complet.
1
Ouăle trebuie să fie scoase la timp din frigider, pentru a ajunge la temperatura camerei. Dacă albușurile sunt reci, nu se mixează ușor.
2
Separați cu atenție albușurile de gălbenușuri. Dacă gălbenușurile se sparg, albușurile nu se mai mixează bine.
3
Pentru ca bucățelele de rahat să nu se lipească între ele, când le tăiați, tăvăliți-le prin făină, sau zahăr pudră.
4
Nu opriți mixarea până la sfârșit! Acesta este secretul checului.
5
Dacă nu veți mixa bine aluatul, ingredientele mai grele (rahatul și nucile) se vor lăsa la fund și nu vor rămâne suspendate, pe toată suprafața checului, așa cum trebuie.
6
Rumeniți ușor checul (se vede în fotografii!). Nu trebuie rumenit până la înnegrire.
7
După ce veți scoate checul din cuptor, presărați-l cu zahăr pudră amestecat cu vanilie și înveliți-l în hârtie (pergament).
8
Nu tăiați checul înainte de a se răci complet (chiar a doua zi!).
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola