Desert ciocolata de casa

de RODIMUR in Dulciuri, 2 Aug 2017 | 3232 vizualizari

 

Fac ciocolată de casă de aproape 45 de ani, de când eram în liceu, așa că aceasta este o rețetă care nu mai are nici un secret, pentru mine.
Este o rețetă destul de scumpă, dar și cantitatea de ciocolată ce rezultă este mare.

 

INGREDIENTE

  • 500 grame lapte praf Rarăul (26% grăsime)
  • 100 grame cacao
  • 1 kg zahăr tos
  • 1 pachet de unt (200 grame)
  • 500 ml apă
  • esență de rom
  • unt pentru uns forma în care veți turna ciocolata
Portii: 30
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert ciocolata de casa:

Se amestecă din timp laptele praf cu cacaua, având grijă să nu rămână cocoloașe. Această operațiune necesită mai mult timp și răbdare, așa că poate fi făcută cu o zi înainte de prepararea propriu-zisă a ciocolatei.

Într-o cratiță specială, folosită doar pentru prepararea dulciurilor, se pune zahărul tos și apa. Se pune cratița la foc iute, până ce rezultă un sirop bine legat, care cade bob pe farfurioara de încercare.

Când siropul este bine legat, se ia cratița de pe foc, se adaugă untul tăiat felii, pentru a se topi mai repede și se amestecă rapid pentru uniformizare.

După ce s-a topit untul, se ia treptat câte o lingură din amestecul de lapte praf și cacao și se încorporează în siropul cu unt topit, amestecând întruna, pentru a nu se forma cocoloașe. 

După ce s-a încorporat toată cantitatea de lapte praf cu cacao, se mai amestecă bine pentru a fi siguri că nu există cocoloașe (care s-ar vedea foarte urât, albicios, atunci când ciocolata se va întări) și apoi se adaugă esență de rom, după gust și după preferință. Cine nu vrea, poate renunța la această esență.

Se toarnă compoziția de ciocolată într-o tavă, sau într-un platou uns, în prealabil, cu unt, sau în diferite forme (chiar de bomboane de ciocolată, dacă aveți) și se dau la răcoare (nu la frigider, pentru că este caldă) ca să se întăreasca până a doua zi.

A doua zi, ciocolata va fi tăiată/porționată în formele dorite și pusă, în recipiente închise ermetic, la frigider.

Cine vrea, poate adăuga în timpul preparării (sau al turnării) ciocolatei, alune (de oricare).

TIPS-URI

1

Aveți grijă ca laptele praf să fie proaspăt, în termenul optim de garanție, pentru a avea o ciocolată de calitate.

2

De asemenea și untul trebuie să fie proaspăt și de calitate (65% grăsime).

3

Amestecați foarte bine laptele praf cu cacaua, ca să nu mai rămână cocoloașe. Ele s-ar vedea foarte urât în ciocolata întărită.

4

Legați foarte bine siropul, pentru ca ciocolata să se întărească. Dacă siropul este bine legat, veți vedea că înainte de a turna ciocolata în forme, va fi foarte deasă și greu de amestecat, semn că se va întări repede.

5

Dacă ciocolata turnată în formă nu are o "față" frumoasă, lisă, luați cu cuțitul felii subțiri de unt și întindeți cu el denivelările care nu vă plac, pe toată lungimea platoului. Pentru că ciocolata este caldă încă, va topi untul, mulându-se după cuțit și nu numai că-i veți da aspectul dorit, dar va căpăta și un luciu frumos.

6

Aveți grijă, totuși să nu depășiți momentul legării optime a siropului, pentru că în această situație, zahărul se va cristaliza.

7

Dacă ați legat bine siropul, ciocolata se va întări cu siguranță, la răcoare.

8

Procentajul de grăsime din laptele praf este important, la fel ca cel din unt. Dacă ar fi mai mare, există riscul ca ciocolata să fie mai moale.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert ciocolata de casa" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (26)

RODIMUR 1

07.08.2017, 11:06

Şi mie, Xandrine! Mulţumesc pentru apreciere!

Rahela Velicu 1

09.08.2017, 16:59

delicioasa!

RODIMUR 1

09.08.2017, 17:54

Mulţumesc frumos, Mimi!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Apple Crumble