Desert cozonac fara framantare cu nuca, stafide si rahat

de ela in Dulciuri, 7 Mai 2019 | 4032 vizualizari

 

Am plecat de la reteta Simonei
https://www.bucataras.ro/retete/cozonac-fara-framantare-sau-cu-framantare-redusa-69694.html
Cozonacii nu sunt aspectuosi,dar gustul....e nemaipomenit!

 

INGREDIENTE

  • ALUAT
  • 1100 gr faina alba (de cozonac de la Lidl am avut eu)
  • 50 gr drojdie proaspata+
  • 1 lingurita zahar+
  • 4 linguri lapte caldut+
  • 2 linguri faina
  • 500 ml lapte caldut
  • 350 gr zahar pudra
  • 1 lingura zahar pudra cu aroma rom dr Oetker
  • 1 plic coaja rasa de lamaie Finesse dr Oetker
  • 1 plic vanilie Finesse dr Oetker
  • 1 praf de sare
  • 3 linguri smantana
  • 4 galbenusuri
  • 10 linguri ulei
  • 12linguri unt topit 82% lasat sa se raceasca
  • UMPLUTURA
  • 4 albusuri
  • 1 praf de sare
  • 150 gr zahar pudra
  • 2 linguri cacao
  • 60 gr stafide+
  • 1 lingura esenta rom
  • 200 gr nuca macinata
  • 100 gr rahat taiat cubulete
  • 50 ml lapte fierbinte
  • 1 lingura zahar pudra cu aroma de rom dr Oetker
  • PENTRU UNS
  • 3 oua
  • 1 plic zahar vanilat
  • zahar
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac fara framantare cu nuca, stafide si rahat:

Lasam la temperatura camerei cu cateva ore inainte ouale, drojdia, faina.
Stafidele cu esenta de rom si cu apa calda le lasam la inmuiat din timp, apoi le scoatem si le stoarcem.
Pregatim maiaua intr-un castron din drojdia frecata cu zaharul, laptele caldut si faina si lasam sa creasca cam vreo 15 minute. A mea a plecat la plimbare din castron)))).
Cernem faina de 3 ori si o punem intr-un vas adanc. Facem o adancitura in mijlocul ei in care punem maiaua, zaharul, zaharul pudra cu aroma de rom, galbenusurile, coaja rasa de lamaie, vanilia si laptele fierbinte. Presaram putina sare si amestecam totul. Adaugam si smantana. Apoi adaugam treptat uleiul si untul topit racit. Framantam pana obtinem un aluat elastic. Punem intr-un vas aluatul, presaram deasupra putina faina, acoperim cu un prosop si lasam intr-un loc caldut (langa aragazul cu un ochi pornit), cam o ora pana creste aluatul.
Intre timp pregatim umplutura. Laptele fierbinte il amestecam cu cacaua. Mixam albusurile cu un praf de sare pana se intaresc, apoi adaugam zaharul pudra si zaharul cu aroma de rom. Adaugam in albusurile batute, cacaua pregatita cu lapte, apoi nuca, stafidele si rahatul si amestecam compozitia.
Impartim aluatul in cate parti dorim sa repartizam in tavi (mie mi-au iesit 4 cozonaci dar acum depinde de felul cum ii asamblam)
Intindem cu sucitorul foile si punem umplutura. Rulam dupa preferinte. Punem in tavi (tapetate cu hartie de copt ) si lasam inca 30 minute la cresut intr-un loc caldut. Apoi ungem cozonacii cu ou batut amestecat cu zahar vanilat si dam la cuptorul preincalzit, la foc potrivit 170 grade, cam 50minute, pana se rumenesc frumos. Cu cateva minute inainte sa fie gata se scot si se ung cu ou batut si apoi presaram zahar deasupra si mai dam la cuptor. Scoatem cozonacii si ii acoperim cu un prosop. Dupa vreo jumatate de ora ii scoatem din forma si ii punem pe un gratar, acoperindu-i cu un prosop. Taiem cand sunt complet raciti. Se pastreaza bine inveliti in prosoape de bucatarie intr-o punga.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac fara framantare cu nuca, stafide si rahat" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Multicooker Turbo Express

- 400 lei
1299.99 lei
899.99 lei

COMENTARII (17)

Adi 1

08.05.2019, 20:04

Bun!

Rocsi 1

08.05.2019, 20:50

Eu de cand am descoperit reteta cozonacului fara framnatare, doar pe asta o fac! Imi place foarte mult cum ies cozonacii!

ela 1

08.05.2019, 23:16

Rocsi salvasem initial reteta ta,apoi am vazut-o pe cea a Simonei si m-am oprit la ea desi am tras cu ochiul si la a ta

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1271 puncte

Lau

Lau 9

1181 puncte

Retete_gustoase

1150 puncte

RODIMUR

1133 puncte

oanapl

1104 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert tort cu blat umed si crema de portocale cu mascarpone