Desert cozonaci cu smantana in aluat

de Andra_Constantinescu in Dulciuri, 23 Apr 2020 | 6485 vizualizari

 

Aluaturi de casa
Pentru aceasta reteta m-am inspirat de la Savori urbane.
A iesit un cozonac foarte bun.
Desigur, eu i-am facut o umplutura care este pe placul nostru.

 

INGREDIENTE

  • Aluat:
  • 35 g drojdie proaspata
  • 35 g zahar tos
  • 300 ml lapte cald
  • 100 g unt moale (82% grasime)
  • 250 g smantana (25% grasime)
  • 120 g zahar pudra
  • 3 galbenusuri
  • 1 praf de sare
  • 2 plicuri zahar vanilinat (8 g/plic)
  • esenta de vanilie
  • esenta de rom
  • coaja de la o lamaie crescuta in gospodarie
  • 900 g faina (sau cat cuprinde)
  • 2 linguri ulei
  • Umplutura:
  • 4 albusuri
  • 1 praf de sare
  • 100 g zahar
  • 30 g cacao
  • esenta de rom
  • 200 g nuca taiata grosier
  • 100 g stafide aurii
  • 400 g rahat taiat cubulete
  • Pentru uns:
  • 1 galbenus
  • 1 lingura lapte
  • 2 linguri zahar tos
Portii: 2
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonaci cu smantana in aluat:

Se freaca drojdia cu zaharul tos pana cand devine lichida. Se adauga laptele cald si 100 g faina cernuta. Se amesteca totul si se lasa sa creasca la loc cald.

Dupa aceea, peste maiaua rezultata se adauga untul, smantana, zaharul pudra, galbenusurile, sarea, zaharul vanilinat, esenta de vanilie, esenta de rom, coaja de lamaie si faina (treptat si cat cuprinde). Se framanta totul, adaugand uleiul la final, pana cand se obtine un aluat elastic si nelipicios. Se acopera aluatul cu un prosop si se lasa sa creasca la loc cald.

Intre timp, se mixeaza albusurile cu un praf de sare, apoi cu zaharul pana cand devin ca o bezea. Se incorporeaza cacaua, apoi esenta de rom, nucile si stafidele.

Aluatul crescut se imparte in doua parti egale.

Se intinde o parte din aluat cu ajutorul sucitorului pe masa de lucru infainata. Se unge cu jumatate din albusurile amestecate cu cacao, nuci si stafide. Se presara pe deasupra jumatate din rahatul taiat cubulete si se ruleaza foaia de aluat. Se transfera cu grija intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt.

Pentru cozonacul impletit, se imparte aluatul ramas in doua. Se intinde o parte si se unge cu jumatate din albusurile care au ramas. Se presara pe deasupra jumatate din rahatul care a ramas si se ruleaza foaia de aluat. Se procedeaza in mod similar si cu cealalta parte de aluat, apoi cele doua parti se impletesc. Se transfera cozonacul cu grija intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt.

Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.

Cozonacii se mai lasa sa creasca timp de 10 minute, apoi se ung cu un galbenus amestecat cu o lingura de lapte si se presara zahar pe deasupra lor. Se introduc la cuptor pana cand se rumenesc frumos.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonaci cu smantana in aluat" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

 Chupe de camarones- supa peruana de creveti.Reteta nr.46  din  Best soups in the World

de Ksenya 5

ieri la 13:30

Prajitura de post cu foi si crema de budinca cu suc Fanta

de Caty 2

pe 26.03 la 19:44

Reteta de pui cu sos de parmezan si usturoi

pe 26.03 la 18:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

cristeena20

3400 puncte

Ksenya

2173 puncte

RODIMUR

2032 puncte

Catalina L

1627 puncte

oanapl

1573 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert chec marmorat